În doar trei ani, Fondul european pentru investiții strategice (FEIS) a mobilizat 335 miliarde de euro în investiții suplimentare în întreaga UE.

Planul de investiții pentru Europa, așa-numitul „Plan Juncker”, a finanțat 898 de operațiuni susținute printr-o garanție bugetară din partea Uniunii Europene și din resursele proprii ale Grupului Băncii Europene de Investiții. Aceste operațiuni vor genera investiții în valoare de 335 miliarde de euro în cele 28 de state membre ale UE, potrivit Comisiei Europene.

Circa 700 000 de întreprinderi mici și mijlocii vor beneficia de ameliorarea accesului la finanțare, estimează Executivul UE. „Fondul european pentru investiții strategice va genera 1,4 milioane de locuri de muncă și că va duce la creșterea PIB al UE cu 1,3% până în 2020”, a spus Jean Claude Juncker, președintele Comisiei Europene.





Două treimi din cele 335 miliarde de euro mobilizate provin din resurse private, ceea ce înseamnă că FEIS și-a îndeplinit și obiectivul de a mobiliza investiții private.

Consiliul European și Parlamentul European au convenit anul trecut să prelungească durata programului și să îi extindă capacitatea la 500 miliarde de euro până la sfârșitul anului 2020.

Planul Juncker permite Grupului BEI să finanțeze operațiuni care sunt mai riscante decât media investițiilor sale. Proiectele susținute sunt adesea puternic inovatoare, fiind asumate de întreprinderi mici, fără istoric de creditare, sau grupează necesități de infrastructură mai mici în funcție de sector sau de geografie. Sprijinirea unor astfel de proiecte a obligat Grupul BEI să creeze noi produse de finanțare, de exemplu, împrumuturi riscante cu caracteristici de aport de capitaluri proprii sau platforme de investiții.

Grație sprijinului FEIS, BEI și Fondul european de investiții (FEI), filiala sa însărcinată cu finanțarea întreprinderilor mici, au investit în 898 de operațiuni și au furnizat finanțare de risc pentru 700 000 de IMM-uri dintr-o diversitate de sectoare și din toate cele 28 de țări ale UE. Principalele țări din topul investițiilor generate de FEIS în raportul cu PIB sunt Grecia, Estonia, Lituania, Bulgaria și Finlanda. 

În România, au fost aprobate finanțări în valoare de 430 milioane de euro, care vor mobiliza investiții totale de peste 1,8 miliarde de euro, arată datele Comisiei. Printre acestea se numără și o finanțare de 100 de milioane de euro acordată Transgaz pentru construcția BRUA, dar și împrumuturi acordate pentru extinderea capacității de procesare și reciclare a deșeurilor sau pentru credite acordate fermierilor mici și mijlocii.