Banca Europeană de Investiții (BEI) va acorda 25 de milioane de euro pentru a crește calitatea, eficiența și eficacitatea predării, învățării și cercetării în cadrul Universității Politehnice din București (UPB).

Peste 5.000 de studenți și 273 de angajați vor beneficia de reamenajarea principalului campus al Universității, anunță Comisia Europeană, adăugând că, în faza de implementare, proiectul va genera aproximativ 1.000 de locuri de muncă.

Împrumutul acordat de BEI va finanța planul de reamenajare a campusului UPB, care implică construirea unei noi clădiri pentru a găzdui trei facultăți care se află în prezent în vechiul campus Polizu.

Scopul este de a regrupa facultățile situate în Polizu în Campusul Noul Local și de a moderniza infrastructura, aducând-o la un standard cu care aceasta să poată sprijini cât mai bine activitățile de predare, de învățare și de cercetare ale universității.

Acordul este susținut de Fondul european pentru investiții strategice (FEIS), care este pilonul central al Planului de investiții pentru Europa, cunoscut și sub numele de "Planul Juncker". În cadrul acestui plan, banca UE și Comisia Europeană cooperează pentru a crește capacitatea BEI de a-și asuma riscuri, îmbunătățind astfel oferta de produse a acesteia și sporind impactul pe care îl pot obține proiectele.

"Acesta este primul sprijin acordat de BEI pentru îmbunătățirea învățământului superior din România. Ne-am unit forțele cu Comisia Europeană, beneficiind de Planul de investiții pentru Europa pentru a spori calitatea învățământului universitar, care este esențial pentru consolidarea competitivității României și pentru dezvoltarea viitoare a țării. Sunt convins că mai multe operațiuni similare ale BEI vor urma acestui proiect, care va îmbunătăți condițiile de studiu pentru 5.000 de studenți și activitatea de cercetare din cadrul UPB", a declarat vicepreședintele BEI, Andrew McDowell.