Doar companiile în insolvență și cele restante la plata TVA vor fi obligate să plătească defalcat taxa pe valoarea adăugată, a anunțat ministrul finanțelor.

„Vreau să vă menționez că având în vedere discuțiile la nivelul grupurilor de lucru din interiorul Ministerului de Finanțe (...), discuțiile avute cu mediul economic, mediul de business, întâlnirile cu sindicatele și patronatele, precum și discuțiile din Comisiile de Dialog Social, se are în vedere aplicarea opțională a split TVA pentru toți agenții economici, mai puțin a celor aflați în procedura de insolvență, conform prevederilor Legii 85/2014, și pentru agenții economici care nu își îndeplinesc obligațiile fiscale reprezentând TVA pentru o perioadă mai mare de timp”, a spus luni Ionuț Mișa, la „Ora Guvernului”, în Parlament.

Mișa a precizat că se lasă posibilitatea de a opta pentru aplicarea mecanismului de plată defalcată a TVA și dincolo de 31 decembrie 2017 pentru agenții economici care nu au aplicat deja, scrie Agerpres.

Mișa a spus că statul a avea de recuperat peste 7 miliarde de lei din TVA pe care nu-i va recupera niciodată. Potrivit ministrului, volumul total al arieratelor nerecuperabile reprezentând TVA înregistrat pentru contribuabili aflați în procedura de insolvență - 7.239 de contribuabili aflați în insolvență, 1.513 de contribuabili aflați în reorganizare și 20.968 contribuabili aflați în faliment la data de 30 septembrie 2017 - totalizează 7,1 miliarde de lei. La acestea se adaugă și 0,26 miliarde de lei TVA din arieratele incerte aparținând contribuabililor aflați în perioada premergătoare declarării stării de insolvență, rezultând un total de 7,36 miliarde de lei. 

„Prin aplicarea mecanismului plăților defalcate de TVA vor fi stopate fraudele pe care astăzi unii agenți economici le realizează prin utilizarea în alte scopuri decât cele prevăzute de lege, având în vedere că TVA nu reprezintă un venit al persoanei impozabile și ar trebui să aibă doar destinația de a acoperi TVA datorat furnizorilor sau prestatorilor, după caz, și TVA de plată către bugetul de stat”, a afirmat Mișa.

Astfel, susține ministrul, contribuabilii care își achită sumele datorate către buget vorfi avantajați prin eliminarea sau reducerea semnificativă a concurenței neloiale din partea contribuabililor care nu își plătesc obligațiile și datoriile către stat și utilizează resursele financiare din TVA pentru alte scopuri.

Introducerea plății defalcate a TVA cu titlu obligatoriu pentru toate companile a fost extrem de criticată atât de mediul de afaceri, cât și de consultanți, ba chiar și de politicieni.

TVA este cea mai importantă sursă a bugetului de stat, reprezentând aproape un sfert din veniturile colectate în anii precedenți.

„Deși România a implementat mai multe măsuri de combatere a evaziunii fiscale (...), ne confruntăm cu un nivel de neîncasare la nivelul TVA foarte mare, cel mai mare la nivel comunitar”, a precizat Mișa, încercând să justifice măsura recent adoptată de Guvern. Potrivit ministrului, bugetul încasează doar circa 80% din TVA declarat.

„În acest context e necesară implementarea unei măsuri de creștere a gradului de colectare a taxei și de combatere a evaziunii (...) Prin încasarea defalcată, vor fi stopate fraudele”, a susținut Ionuț Mișa.