Ministerul Energiei a lansat o schemă de ajutor de stat având ca obiectiv sprijinirea investițiilor în construirea de capacități pentru producția de hidrogen verde în instalații de electroliză.

Intervenția vizează promovarea investițiilor în construirea unei noi capacități de cel puțin 100 MW în instalații de electroliză, inclusiv extinderea de capacități pentru producția de hidrogen verde, în vederea susținerii unei economii cu emisii scăzute de carbon, a precizat ministerul.

Valoarea maximă a ajutorului de stat este de 50 milioane de euro pe întreprindere, pe proiect de investiții, a precizat ministrul Virgil Popescu.

Bugetul total estimat al schemei este echivalentul în lei a sumei de 148,75 milioane de euro, din care 114,42 milioane de euro fonduri europene asigurate prin Mecanismul de Redresare și Reziliență în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență – Componenta C.6 Energie și fonduri naționale de 34,33 milioane de euro.

„Vorbim de noi capacități de cel puțin 100 MW în instalații de electroliză. Punerea în funcțiune a unei capacități de cel puțin 100 MW în instalații de electroliză, cu o cantitate generată estimată de cel puțin 10.000 de tone de hidrogen regenerabil pe an trebuie realizată până în trimestrul IV 2025”, a spus Virgil Popescu.