Planul Național de Redresare și Reziliență actualizat prevede o sumă mai mare decât alocarea ce revine României de la UE, care va fi redusă apoi, după negocierile cu Comisia Europeană.

„Nevoile sunt mult mai mari decât sumele alocate”, a spus ministrul investițiilor și proiectelor europene, Cristian Ghinea, într-o dezbatere organizată în Comisia pentru afaceri europene a Camerei Deputaților.

Ministrul a spus că planul include cam 135% din suma alocată României prin Mecanismul de Redresare și Reziliență, urmând să fie redusă ulterior, după discuțiile cu Comisia Europeană.

României i-au fost alocate din MRR 30,5 miliarde de euro, dintre care 13,8 miliarde de euro sub formă de granturi și 16,7 miliarde de euro sub formă de împrumuturi.

Printre reformele incluse în PNRR, Ghinea a menționat inclusiv reforma pensiilor și a angajărilor din sistemul public.

Ministrul a menționat că sumele provizorii includ 11% din totalul alocării pentru educație, 9% pentru sănătate și aproape 30% pentru transporturi.

„PNRR va conține cele mai mari investiții făcute în România de după 1990 în școli, spitale, autostrăzi și protecția mediului, în special pentru păduri, sistemul de apă și protecția aerului”, a spus Ghinea.