Grupul Maspex Wadowice din Polonia a semnat un contract pentru preluarea producătorului român de ape minerale Rio Bucovina, presupusă a se afla în proprietatea familiei lui Omar Hayssam.

Site-ul RISE Project a scris în toamna anului trecut că Rio Bucovina s-ar afla sub controlul familiei lui Omar Hayssam, frații sirianului preluând afacerea prin intermediul unui SRL bulgăresc din orașul Ruse. Procurorii care i-au investigat pe cei doi Omar susțin că ei au fost doar simpli interpuși pentru Hayssam, care conducea cu autoritate afacerile familiei, potrivit aceleiași surse.

Pentru ca tranzacția cu Maspex să se finalizeze, este nevoie de obținerea aprobării Consiliului Concurenței din România, precum și de efectuarea cu succes a acțiunii de due diligence.

Tranzacția include, printre altele, achiziționarea celor trei facilități de producție ale societății Rio Bucovina (localizate în Vatra Dornei, Timișoara și Giurgiu), precum și a brandului „Bucovina”. Potrivit reprezentanților companiei, care citează datele firmei de cercetare a pieței AC Nielsen aferente perioadei aprilie-mai 2015, Rio Bucovina deține o cotă de aproape 10% din piața românească a apelor îmbuteliate.

Grupul Maspex este producător de produse instant, de sucuri, nectaruri și băuturi răcoritoare, de paste făinoase, biscuiți sărați (crackers) și covrigei (brezels) și este prezent pe piața românească din anul 1996. Compania are în portofoliu branduri precum Tedi, Tymbark, La Festa, Ekland, Coffeeta și Salatini.

Preluarea Rio Bucovina ar marca intrarea Maspex pe piața apelor minerale. Conform comunicatului dat publicității de cele două părți, Rio Bucovina ocupă locul al doilea ca volum și al patrulea ca valoare pe piața apelor minerale din România.

Omar Hayssam a fost condamnat pentru complicitate la terorism și alte infracțiuni economice, cele trei pedepse definitive primite la începutul acestui an, fiind contopite într-una singură.

În dosarul de terorism privind răpirea jurnalisților români în Irak (din luna martie 2005), Hayssam a fost condamnat la 20 de ani de închisoare, la care s-au adaugat alte două dosare (Volvo și Foresta Nehoiu) privind infracțiuni economice, în care afaceristul a primit 16 și respectiv trei ani de închisoare cu executare. Judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție au decis însă cumularea pedepselor și reducerea acestora la 23 de ani și patru luni.