Polonia a decis să rezilieze acordul interguvernamental din 1993 cu Rusia privind gazoductul Yamal, în ceea ce este un angajament clar de a deveni "complet" independentă de gazul rusesc.

Acest lucru a fost anunțat luni de ministrul polonez al Climei, Anna Moskwa, pe contul său de Twitter.

"Agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei a confirmat corectitudinea hotărârii guvernului polonez de a deveni complet independent de gazul rusesc. Am știut întotdeauna că Gazprom nu este un partener de încredere", a spus Moskwa, relatează El Periodico (Spania).

Rezilierea contractului a fost un pas firesc după întreruperea livrărilor rusești către Polonia luna trecută, ceea ce a reprezentat o încălcare a contractului, a spus ministrul polonez. Această măsură nu va afecta fluxurile de gaze din Germania către Polonia prin gazoductul operat de o entitate poloneză, a adăugat el în declarații făcute pentru agenția poloneză PAP.

În urmă cu o lună, Varșovia a refuzat să respecte cererea președintelui rus Vladimir Putin de a plăti gazul în ruble, ceea ce a determinat Rusia să întrerupă livrările de hidrocarburi către țara europeană.

Polonia a declarat în repetate rânduri că nu intenționează să prelungească contractul pe termen lung care urmează să expire la sfârșitul anului 2022. Compania poloneză de gaze PGNiG a notificat Gazprom în 2019 că intenționează să rezilieze contractul la data expirării acestuia.

Mai exact, Piotr Naimski, ministrul polonez responsabil cu securitatea energetică, a declarat, luni, la radioul public că guvernul a adoptat o rezoluție care pune capăt contractului din 1993 privind furnizarea de gaze rusești către Polonia pe 13 mai.

Deși secțiunea poloneză a gazoductului Yamal, care leagă Rusia de Europa de Vest, este deținută de o asociere comună între Gazprom și PGNiG, exploatarea sa este controlată de compania poloneză de transport de gaze de stat Gaz-System.

"Acordurile interguvernamentale cu Rusia, care încalcă legislația europeană, nu ar trebui să existe în continuare. Conducta Yamal funcționează în conformitate cu legislația europeană, care îi permite să fie utilizată pentru furnizarea inversă a gazului din Germania către Polonia fără întrerupere", a subliniat Moskwa pentru PAP.

Polonia a folosit aprovizionarea inversă din Germania ca una dintre rutele alternative de aprovizionare cu gaze ca urmare a întreruperii aprovizionării rusești.

Sursa: RADOR