Pomeni electorale de două miliarde de euro
Măsurile de creștere ale veniturilor angajaților la stat și reducerile de taxe adoptate de Parlament în ultimele luni însumează în jur de 9 miliarde de lei, adică peste 1% din PIB, potrivit Guvernului.
Practic, gaura bugetului de anul viitor va fi mai mare cu circa 2 miliarde de euro și - în condițiile în care parlamentarii nu au precizat și surse de acoperire a cheltuielilor, așa cum prevede chiar Constituția - asta se va traduce într-o dezechilibrare și mai mare a balanței bugetare.
Deja pentru anul viitor sunt prevederi de relaxare fiscală, introduse încă din 2015 în Codul Fiscal, precum scăderea ratei TVA cu un punct procentual, de la 20% la 19%, iar analiștii au avertizat de mult că deficitul bugetar este în pericol de a depăși 3% din produsul intern brut, limita maximă acceptată în Uniunea Europeană.
Astfel, cu încă un punct procentual consumat doar pe salarii majorate în urma actelor normative discutate recent, deficitul bugetar ar ajunge la 4% din PIB, doar pe baza datelor existente în prezent.
Viitorul guvern, ce va fi instalat după alegerile din 11 decembrie, va avea de făcut o alegere grea: fie va acepta un deficit majorat, riscând să aducă România, din nou, în procedura de deficit excesiv a Comisiei Europene, fie să taie și mai mult cheltuielile de investiții, periclitând dezvoltarea pe termen mediu și lung a țării.
Remember 2008-2009
România a trecut, nu de mult, printr-o situație similară. Înainte de alegerile din 2008, parlamentarii au adoptat o măsură de creștere a salariilor profesorilor cu 50%, contestată vehement de Guvern (condus atunci de președintele de azi al Senatului, Călin Popescu Tăriceanu), dar promulgată de președintele Traian Băsescu (azi aspirant la un fotoliu în Parlament pe listele Partidului Mișcarea Populară). Dar înșăși guvernul Tăriceanu adoptase câteva măsuri de cheltuire a banului public în acea perioadă, care au dus la o gaură de aproape 6% din PIB în 2008, urmată de un deficit de 9% din PIB în 2009, când România a fost lovită în plin de criza financiară.
Ce a urmat? După alegeri, Băsescu l-a numit premier pe Emil Boc care s-a văzut nevoit să încheie un acord de finanțare cu Fondul Monetar Internațional, Comisia Europeană și Banca Mondială pentru aproape 20 de miliarde de euro, pentru a susține poziția financiară slăbită a României.
Banii însă au venit cu condiționalități foarte severe, dintre care amintim doar creșterea TVA până la 24% (de la nivelul de 19% la care ar trebui să ajungă anul viitor), tăierea salariilor tuturor bugetarilor, a pensiilor și a altor indemnizații sociale cu 25%.
Ce pregătește acum Parlamentul
Premierul Dacian Cioloș a declarat marți, la Adevărul Live, că măsurile adoptate de Parlament în ultimele luni legate de diferite creșteri salariale însumează peste 9 miliarde de lei, un impact bugetar care poate duce fie la creșterea deficitului, fie la reducerea investițiilor.
„Din perspectivă bugetară, din ce-mi spunea doamna ministru de Finanțe, (...) s-au cam adunat în jur de 9 miliarde de lei, deci peste un procent din PIB, care sunt împărțite în diferite direcții. Deci, pe de-o parte e un impact bugetar care înseamnă creșterea deficitului, ceea ce ar fi catastrofal pentru România, sau dacă nu, și vrem să ținem limitele deficitului, (...) asta înseamnă reducerea investițiilor”, a declarat Cioloș.
Deputații comisiilor reunite de muncă și buget au aprobat luni mai multe amendamente la Legea de adoptare a OUG 20/2016 care prevede mai multe majorări salariale pentru angajații Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, persoanele din învățământ precum și sporurile medicilor, deși ministrul Muncii, Dragoș Pîslaru, și reprezentantul Ministerului de Finanțe nu au fost de acord cu aceste majorări.
Dragoș Pîslaru a declarat că majorările salariale adopate în comisii au doar „o miză electorală”.
„Sunt doar pomeni electorale care sunt promise fără niciun fel de resurse bugetare”.
La rândul său, Cioloș a precizat că măririle procentuale de salarii pentru anumite categorii nu fac decât să crească și mai mult dezechilibrele între modul cum sunt tratați diferiți salariați și nu rezolvă problema salarizării.
„Măririle procentuale nu rezolvă aceste disfuncționalități pe care noi vrem să le corectăm printr-o lege a salarizării unitare coerentă. Cu aceste decizii, o lege a salarizării unitare nu va mai avea finanțare. pentru că banii se împart din nou câte un pic la fiecare”, a arătat premierul.
Premierul a precizat că Guvernul a încercat ca măririle de salarii să rezolve și probleme de disfuncționalități de tratament între diferite categorii din același sector, dar și care să ducă treptat la o creștere de venituri durabilă a salariaților respectivi.
Întrebat dacă statul își poate permite să suporte aceste măriri salariale, șeful Executivului a spus că, în cazul care vor trebui suportate, vor avea un impact asupra investițiilor în sănătate, educație, infrastructură și alte domenii, unde sunt necesare investiții.
„Avem nevoie de investiții ca să facem locuri de muncă durabile”.
Premierul a comentat și el practica Parlamentului de a introduce măriri salariale în perioade pre-electorale. „Așa cum din păcate ne-a obișnuit, Parlamentul înainte de alegeri votează în toate direcțiile măriri de salarii fără calcule bugetare consistente”, a mai spus Cioloș.
În 2008, parlamentarii mai aveau, totuși, o scuză. Economia României „duduia” – folosind o expresie la modă în epocă -, după câțiva ani de creștere susținută, pe fondul unui consum ridicat al populației și investițiilor străine în urcare, și nimeni nu anticipa impactul crizei asupra business-urilor locale, cu atât mai mult cu cât nivelul de bancarizare este destul de redus.
Acum însă, când România este încă în convalescență dupâ câțiva ani de criză, politicienii nu au nicio scuză.
de Connaisseur 17 Nov 2016 00:26
de Inspirescu 21 Nov 2016 02:17
Sunteti destui analfabeti,
S-atat de ipocriti,
Incat in minte nu aveti,
Decat, sa va jeliti.
Chiar daca diplome aveti,
Prea multi nu stiti, decat sa beti,
Prea multi din voi sunt alcolisti,
Batausi si comunisti.
Multe curve si curvari,
Invatamantul are,
Din tot felul de birjari,
Ajunsi “invatatoare”.
Destui nu stiu nici cum imi cheama,
Nici n-au vazut stiloul,
Dar iau bani, mita gramada,
Si spun: „Elevu-i boul…”.
Prea multi sun prosti cu diploma,
Despartiti de virgula,
Au ajuns profesori toti:
Manelisti, curvari si hoti.
De-i vezi, la titularizare,
De 2 si 3, nu au scapare,
Profesori incompetenti,
Repetenti si corigenti.
Cu toate diplomele,
Cu toate facultatile,
De servici nu si-au gasit,
Profesori sunt, pe necinstit.
Striga-ntr-una, ca n-au bani,
Cand de predat, nu au habar,
Ca au ajuns de-atatia ani,
Sa-i joace pe copii, la zar.
Pe la tara, ce sa spun,
Motorina, bani, sapun,
Vin la dascal, pe degeaba,
Ca altfel, nu merge treaba.
Lasa corigenti in voie,
Cand ei nu scriu, de 5 pe foaie,
Doar sunt dascali, n-ai ce zice,
S-au mintea, unei popice.
Chiar de el e corigent,
Frustrat si incompetent,
Loveste dupa bunul plac,
De regula, in cel sarac,
Si striga si se lauda,
Ca bate-o lunga ulita,
Sa ajunga el la scoala,
Cu haina rupta, burta goala…
Dascale, dascale,
Te plangi, tu mincinosule,
Ca ti-ai pierdut mintile,
Pleaca, nesimtitule!
Tu minti si furi si nu iti pasa,
De copiii fara casa,
Si nici de ai lor parinti,
Dar strigi, tot strigi: Dascali-s sfinti!!!
Profesori fara suflete,
Batjocoresc copiii,
Apoi se lauda ca ei,
Ii baga-n campul muncii.
Prea multi dascali astazi fura,
Bat copiii, si-i injura,
Prea multi profesori n-au talent,
Se-mbraca prost, si indecent.
Sunt scarbit cand ii privesc,
De ce? De ce sa-i mai platesc?
Cand ei copii-i umilesc,
Si de la parinti, cersesc.
Doamne batei, batei tare,
Pana dracul din ei sare,
Bate-i, fa-i sa simta ei,
Cum fac elevilor, ani grei.
Cum pot un dascal sa respect,
Cand e beat si-ncompetent,
Cum pot profesor sa-l numesc,
Mai bine-l scuip si il lovesc.
Pe profesorul curvar,
Ce se da popa in altar,
Nu-l uitati, nu-l ocrotiti,
Daca copiii vi-i iubiti!!!
Profesorul de nota 1,
E mai prost decat Lastunu’,
Profesorul de nota 2,
E mai prost ca un cioroi,
Profesorul de nota 3,
Vrea cu el sa mergi sa bei,
Profesorul de nota 4,
Nu si-a luat bacalaureatul,
Profesorul de nota 5,
Umbla doar dupa gagici,
Profesorul de nota 6,
De spaga nu vrea sa se lase,
Profesorul de nota 7,
E mai cool privit din spate,
Profesorul de nota 8,
Pentru elevi e idiot,
Profesorul de nota 9,
N-are umbrela atunci cand ploua,
Profesorul de nota 10,
Ramane la toate rece.
Dragi dascali sa nu uitati,
Ca putini sunteti savanti,
Dragi profesori fiti atenti,
Nu mai beti, nu fiti dementi,
Idioti, si incompetenti.