Miniștrii energiei din UE nu au ajuns la un acord cu privire la valoarea plafonului și la alte elemente din mecanismul de corecție a prețului gazului natural, a anunțat ministrul energiei, Virgil Popescu.

"Am participat la reuniunea extraordinară a Consiliului miniștrilor Energiei, la Bruxelles. După două zile de discuții și negocieri lucrările s-au finalizat aseară târziu, dar nu am ajuns la un acord cu privire la valoarea plafonului și la alte elemente din mecanismul de corecție a prețului gazului natural, la nivelul Uniunii Europene", a scris ministrul energiei pe Facebook.

Discuțiile vor continua în perioada următoare.

România, Spania, Italia, Belgia, Grecia, Bulgaria, Slovacia, Polonia, Lituania și Slovenia susțin un plafon rezonabil pe preț care "să nu dea un semnal în piață de creștere a prețului, ci din contră să ajute la stabilizarea acestuia la valori rezonabile", a mai scris Virgil Popescu: "Vom negocia și în zilele următoare pentru a putea ajunge la un consens".

Comisia Europeană a propus plafonarea timp de un an a prețurilor la gaze atunci când prețurile la hub-ul de gaze TTF ar depăși nivelul de 275 de euro/Megawatt oră timp de două săptămâni consecutiv și atunci când prețurile TTF vor fi mai mari cu 58 de euro față de prețul mediu mondial la gaze naturale lichefiate timp de 10 zile de tranzacționare.

12 state membre cer ca plafonarea prețului să fie semnificativ mai scăzută decât cel mai recent compromis negociat.