De la 1 ianuarie, Marea Britanie devine un stat terț pentru toate statele membre ale Uniunii Europene, întrerupând relații sudate în ani de apartenență la blocul comunitar.

Perioada de tranziție post-Brexit se încheie în câteva zile, iar de la 1 ianuarie putem consider că s-a încheiat Brexit, cel puțin din punct de vedere al negocierilor politice. Dar, și pentru Marea Britanie, și pentru Uniunea Europeană, urmează partea de implementare.

Chiar dacă Regatul Unit și Uniunea Europeană au agreat un acord complex chiar înainte de Crăciun, comerțul între cele două părți nu va fi lipsit de fricțiuni.

În plus, nemaifiind parte a Uniunii Europene, Marea Britanie va impune limitări ale accesului pe piața muncii. Românii care vor vrea să lucreze în Regatul Unit vor avea nevoie de viză începând de anul viitor.

Pentru românii care doresc să studieze în Marea Britanie, lucrurile se schimbă și mai drastic. Și studenții vor avea nevoie de viză, iar costurile studiilor vor crește semnificativ. Britanicii se retrag din programul european Erasmus+, urmând să își lanseze un program propriu.

În schimb, cetățenii români stabiliți deja în Regatul Unit nu vor fi prea afectați dacă au primit statutul de rezident sau de rezident temporar, în baza schemei (EU Settlement Scheme) lansate de guvernul de la Londra.

Și companiile care fac afaceri cu firme înregistrate în Marea Britanie nu vor fi ferite de fricțiuni. Chiar dacă nu se aplică taxe vamale, procedurile de transport și livrare a mărfurilor se complică.

În plus, deși este foarte voluminos, acordul (care este format, de fapt, din trei acorduri distincte) nu acoperă toate domeniile. Spre exemplu, serviciile financiare - un domeniu de mare însemnătate pentru Londra - nu sunt incluse în înțelegerea cu UE.

Miercuri sunt semnate Acordul Comercial și de Cooperare între UE și Comunitatea Europeană a Energiei Atomice (Euratom), de o parte, și Regatul Unit, de cealaltă parte; acordul privind procedurile de securitate pentru schimbul și protejarea informațiilor cu caracter confidențial între UE și Regatul Unit și acordul privind cooperarea pentru folosirea sigură și pașnică a energiei nucleare, între Euratom și Regatul Unit.

Principalele schimbări ce vor avea loc de la 1 ianuarie

Marea Britanie a ieșit din UE încă de la 31 ianuarie, dar a rămas în piața unică și uniunea vamală pentru a facilita tranziția. Această perioadă de tranziție se termină pe 31 decembrie.

Chiar dacă acordul semnat între UE și Marea Britanie prevede că nu vor exista cote de export și taxe vamale între cele două părți, formalitățile se complică, iar comerțul va necesita mai multe proceduri birocratice.

Relații comerciale

Regatul Unit este de la 1 ianuarie un stat terț pentru Uniunea Europeană astfel că trebuie derulate formalități de import și de export. Odată cu părăsirea pieței unice, schimburile comerciale cu Marea Britanie vor fi supuse controalelor vamale, chiar dacă nu sunt tarifate.

Multe firme românești trebuie să fie pregătite pentru a face controalele vamale, să autorizeze anumite mărfuri pentru export sau să verifice respectarea standardelor în privința bunurilor comercializate.

Marea Britanie este o piață foarte importantă pentru România, care are o balanță pozitivă pe această relație, iar autoritățile române au tot interesul ca volumul schimburilor comerciale să rămână pe un trend ascendent.

Brexit aduce și obligația de a prezenta unele autorizații la importul și exportul unor mărfuri, avertizează autoritatea vamală, iar multe companii s-ar putea lovi pentru prima dată de reglementările privind regimul vamal.

Reprezentanții guvernului speră că au făcut suficient pentru ca IMM-urile românești să fie pregătite, contactâng și informând agenții economici care au relații comerciale cu Regatul Unit, iar o gestiune inteligentă a procedurilor post-Brexit ar putea aduce avantaje majore relațiilor bilaterale.

Transporturi și proceduri vamale 

Schimbări importante sunt așteptate și în domeniul transportului de marfă, date fiind și modificările în privința exporturilor și importurilor. Șoferii de camioane vor pierde mai mult timp cu procedurile de control vamal și trebuie să fie atenți la autorizări și se schimbă și regulile de cabotaj.

Oficialii guvernamentali consideră că transportatorii sunt bine informați, dar asociația transportatorilor avertizează asupra timpului scurt de implementare. Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) a salutat finalizarea acordului comercial și de cooperare dintre Uniunea Europeană și Regatul Unit, atrăgând atenția că ambele părți ar trebui să ofere suport complet companiilor și operatorilor de transport rutier în respectarea prevederilor acestui acord.

Conform acordului, începând cu 1 ianuarie 2021, atât transportatorii rutieri din UE, cât și cei din Regatul Unit, vor putea efectua operațiuni de transport marfă către și din orice punct al teritoriului celeilalte părți, fără a fi necesare autorizațiile CEMT sau terță țară, cu condiția să se îndeplinească standardele agreate privind siguranța și condițiile de muncă.

Vor putea fi efectuate două operațiuni suplimentare pe teritoriul celeilalte părți (dintre care maximum o operațiune de cabotaj pentru transportatorii britanici), limitând astfel riscul efectuării curselor în gol la întoarcere.

Vehiculele grele care efectuează operațiuni de transport rutier din Regatul Unit către statele Uniunii Europene trebuie să obțină un permis electronic - Kent Access Permit - înainte de a intra în Portul Dover sau Eurotunnel. Permisul ajută la gestionarea traficului, confirmând că șoferii au documentele corecte pentru controalele de import în UE.

Totodată, operatorii economici care vor efectua formalități vamale în Regatul Unit, inclusiv firmele de transport rutier, trebuie să obțină atât un număr EORI valabil în UE (RO EORI), cât și un număr EORI valabil în UK (GB EORI) înainte de 1 ianuarie 2021.

În schimb, nu vor fi schimbări în ceea ce privește transportul aerian și nici cel rutier de călători.

Vize pentru lucrători

Încheierea perioadei de tranziție aduce schimbări majore în ceea ce privește mobilitatea forței de muncă. Britanicii introduc un sistem de vize pentru lucrători care pune un accent deosebit pe partea de competențe și abilități.

Viza de muncă pentru cetățenii UE care intenționează să lucreze în Regatul Unit se acordă după atingerea unui nivel de 70 de puncte prin noul sistem de imigrație bazat pe puncte (PBS - point-based immigration system) creat de autoritățile de la Londra.

Primele 50 de puncte se obțin prin îndeplinirea următoarelor cerințe (obligatorii): 20 de puncte - oferta de muncă din partea unui angajator ("sponsor") cu sediul în Regatul Unit; 20 de puncte - nivelul școlarizării - minim nivelul RQF3/nivelul A (în România, Bacalaureat); 10 puncte - nivelul de cunoaștere a limbii engleze - nivelul minim este intermediar B1 (așa cum este definit în Cadrul Comun European de Referință pentru limbi străine).

Celelalte 20 de puncte se obțin prin îndeplinirea unor condiții specifice: 20 puncte - salariul minim relevant - 25.600 lire sterline/an sau salariul corespunzător funcției, oricare dintre cele două este mai mare; locul de muncă este într-un domeniu deficitar pe piața muncii; deține diplomă de doctorat într-un domeniu relevant pentru locul de muncă.

Vor fi mai multe tipuri de vize pentru lucrători, în funcție de calificările profesionale. 

Studenții au și ei nevoie de viză și vor plăti mai mult

Taxele de învățământ în Marea Britanie vor crește semnificativ după 1 ianuarie, mergând chiar până la triplare în funcție de universități. În plus, și studenții vor avea nevoie de viză de studii pentru a putea merge la cursuri.

Studenții care s-au aflat pe teritoriul Regatului Unit până la data de 31 decembrie 2020 și care îndeplinesc condițiile pentru înregistrarea în EU Settlement Scheme sau au depus deja solicitări nu sunt afectați de noile reguli de imigrare. Ei beneficiază în continuare de taxe de școlarizare la același nivel și de dreptul de a accesa un împrumut financiar pentru acoperirea taxelor de studii în aceleași condiții.

Regatul Unit părăsește programul european de schimb pentru studenți Erasmus+, dar plănuiește să își lanseze un program propriu care să se concentreze pe prioritățile naționale. Departamentul pentru Educație al Marii Britanii a anunțat că programul Turing (denumit după matematicianul Alan Turing) va permite unui număr de aproximativ 35.000 de studenți să studieze în străinătate începând din septembrie 2021.

Pe de altă parte, potrivit oficialilor guvernamentali, recunoașterea reciprocă a studiilor și calificativelor încetează de anul viitor.

Turism

Pentru vizitele turistice în Marea Britanie nu va fi nevoie de viză după 1 ianuarie. Mai mult, cetățenii români care doresc să meargă în vizită la familie sau prieteni ori în scop turistic vor putea folosi cartea de identitate ca document de călătorie până la 30 septembrie 2021. Ulterior, românii vor putea intra în Marea Britanie doar cu pașaportul.

Călătoriile în scop turistic nu pot depăși șase luni.

Turiștii români, la fel ca toți cei care provin din statele membre UE, nu vor mai beneficia pe perioada vizitei în Regatul Unit de servicii de sănătate gratuite din partea sistemului medical britanic. De aceea, tuturor celor care doresc să vină în vizită în Regatul Unit li se recomandă să își procure în prealabil o asigurare medicală/de călătorie personală corespunzătoare.

Dar cooperarea dintre UE și Regatul Unit va rămâne la niveluri ridicate nu doar în plan economic, ci și în materie de securitate sau sistem judiciar. Premierul Boris Johnson a declarat, în discursul susținut miercuri în Parlamentul britanic, că Regatul Unit vrea să fie „cel mai bun prieten și aliat” al UE.