Premierul belgian Alexander De Croo este în favoarea unei "pauze" de reglementare europeană în domeniul mediului, la fel ca Emmanuel Macron, scrie Le Monde.

Șeful guvernului belgian spune că se teme de "o situație în care există atât de multe reguli încât industria noastră nu le mai poate gestiona". Dar el cere să se păstreze "ambiția deplină" privind CO₂.

Premierul belgian Alexander De Croo s-a declarat în favoarea unei "pauze" de reglementare europeană privind standardele de mediu.

"Ceea ce trebuie evitat acum este supraîncărcarea ambarcațiunii prin adăugarea la obiectivele de emisii de CO2, de exemplu, noi standarde de dioxid de azot, noi standarde legate de legea refacerii mediului natural, noi standarde în domeniul biodiversității", a declarat liderul liberal flamand la postul de televiziune în limba olandeză VRT.

Premierul belgian îi urmează astfel lui Emmanuel Macron, care a cerut pe 11 mai o "pauză de reglementare europeană" în materie de mediu, considerând că Uniunea Europeană a făcut "mai mult decât toți vecinii" și că acum ea "are nevoie de stabilitate".

Deși cea mai mare parte a planului de climă al UE a fost adoptat (reforma pieței carbonului, încheierea vânzărilor de mașini cu motor termic etc.), negocierile sunt dificile pentru alte texte cheie ale Pactului verde european privind biodiversitatea, pesticidele sau emisiile poluante de la ferme.

"Cer să apăsați butonul de pauză, dar nu pentru CO2. Pentru CO 2 trebuie să ne păstrăm întreaga ambiție, dar pentru celelalte subiecte, cer să ne uităm dacă este momentul potrivit să facem totul în același timp", a declarat De Croo.

El a spus că se teme "de o situație în care există atât de multe reguli încât industria noastră nu le mai poate gestiona (...) și atunci nu ne vom îndeplini obiectivele de reducere a emisiilor de CO2, pentru că industria este cea care va trebui să le implementeze".

Totodată, el și-a exprimat îngrijorarea cu privire la riscul "pierderii impulsului care există în prezent pentru a face față schimbărilor climatice" și al unui "scepticism generalizat".

"Declarațiile lui Alexander De Croo sunt halucinante. Nu am alt cuvânt. Erodarea biodiversității este la fel de îngrijorătoare ca și schimbările climatice" , a reacționat pe Twitter Jean-Marc Nollet, copreședintele partidului Ecolo, partener al coaliției domnului De Croo. "Dacă vrem să păstrăm o planetă locuibilă, dacă vrem să oferim un viitor mai bun copiilor noștri, nu se pune problema să apăsăm butonul 'pauză' ", a adăugat el.

Principala forță politică din Parlamentul European, grupul PPE (dreapta), solicită "un moratoriu" asupra acestor proiecte legislative legate de pesticide și refacerea naturii, fiind alarmat de un impact prea greu pentru agricultori și de "amenințări" la adresa siguranței alimentare.

Marți, Comisia pentru Agricultură a Parlamentului European s-a pronunțat împotriva unuia dintre aceste texte cheie, care le impune statelor membre obiective de refacere a ecosistemelor din zonele terestre și maritime afectate de poluare sau exploatare intensivă.

Sursa: RADOR