Premierul Florin Cîțu si-a manifestat vineri încrederea că Banca Națională a României va interveni pentru a „tempera dinamica inflației”, după ce rata inflației a urcat la 5,3% în august.

„Vedem această creștere a prețurilor în special la produsele alimentare. M-am uitat la cifre în această dimineață. Acolo este dinamica cea mai mare, la produsele alimentare. La produsele nealimentare este o creștere de 3%”, a spus premierul, într-o conferință la Iași.

De fapt, potrivit INS, cea mai importantă creștere a fost cea a prețurilor la produsele nealimentare, de circa 7%, în timp ce alimentele s-au scumpit cu 3%.

O mare parte a creșterii generalizate a prețurilor este cauzată de scumpirea energiei. Datele INS arată că, față de începutul anului, gazele naturale au fost mai scumpe cu 20,5% în august, în timp ce prețul electricității a crescut, în medie, cu peste 23%. De asemenea, prețurile combustibililor au fost mai mari cu peste 12%.

Dar premierul exclude posibilitatea înghețării prețurilor la energie, spunând doar că Executivul va lua măsuri pentru ca majorările de tarife la energie electrică și gaze să nu afecteze foarte tare populația.

„Plafonarea prețurilor e mai complicat. Suntem într-o economie liberală. În Uniunea Europeană nu cred că poți face așa ceva. Ne vom uita la toate soluțiile pentru a ne asigura că în această iarnă românii nu vor avea de suferit de pe urma acestor facturi”, a spus Cîțu.