Katalin Novak a "semnalat" miercuri intenția Ungariei de a cumpăra gaze din Neptun Deep. Această resursă ar putea fi exploatată în curând, a spus și președintele Klaus Iohannis, aflat în vizită la Budapesta.

Klaus Iohannis a vizitat miercuri Ungaria, aceasta fiind prima vizită a unui președinte român la Budapesta în ultimii 14 ani. El nu s-a putut întâlni și cu premierul ungar, Viktor Orban, care efectuează o vizită oficială în Georgia.

Una dintre temele de discuție dintre cei doi președinți a fost cooperarea în diverse domenii, inclusiv cea energetică.

Întrebată de jurnaliști dacă Ungaria poartă negocieri cu România pentru a cumpăra gaze din Neptun Deep, președinta Katalin Novak a spus că acest proiect al României este "o nouă posibilitate care se deschide" pentru Ungaria în a-și diversifica sursele de aprovizionare.

"Mă bucur că această investiție a început. Cred că ar fi bine ca această investiție să fie ajutată și prin fonduri europene ca să se realizeze. Semnalez intenția Ungariei de a cumpăra gaz și mai mult, pentru că astfel am putea diversifica în continuare resursele energetice actuale și am reduce dependența de Rusia. Suntem în discuții pe această temă", a spus Katalin Novak.

Neptun Deep este cel mai mare proiect de gaze naturale din zona românească a Mării Negre și primul proiect offshore în ape de mare adâncime din România.

Potrivit OMV Petrom, investițiile estimate pentru dezvoltarea proiectului se ridică până la patru miliarde de euro.

Pe durata exploatării, se estimează că Neptun Deep va furniza un volum total de circa 100 miliarde metri cubi de gaze naturale. "România va deveni astfel cel mai mare producător de gaze din Uniunea Europeană".

Președintele Klaus Iohannis a declarat că România poate să devină "un partener și un furnizor relevant de energie pentru Ungaria".

El a mai spus că investițiile în zonă progresează și "ne așteptăm ca în viitorul destul de apropiat această resursă să poată fi exploatată".

"Și Ungaria, și România și toată Europa vor să se decupleze de resursele rusești. Vrem să avem alte surse de energie", a subliniat președintele României. 

Într-un interviu acordat anul trecut EURACTIV, fostul ministru al Energiei, Virgil Popescu, declara că România ar putea extrage gaze din perimetrul Neptun Deep în 2026.