Potrivit lui György Matolcsy, președintele Băncii Naționale a Ungariei, dacă Ungaria va ajunge la aproape 90% din nivelul mediu de dezvoltare al Uniunii Europene, țara va fi pregătită pentru introducerea monedei euro.

Potrivit estimărilor guvernatorului György Matolcsy, Ungaria poate adopta moneda euro până în 2030, scrie Nepszava.

Banca Centrală Europeană, care a fost înființată în 1998 pentru a coordona și gestiona moneda euro, a împlinit douăzeci și cinci de ani. Cu acest prilej, emisiunea intitulată "Explorator" (Felfedező) a postului public de radio Kossuth din Ungaria a realizat un interviu cu guvernatorul Băncii Naționale a Ungariei (MNB), György Matolcsy.

Președintele băncii a subliniat, printre altele, faptul că "Banca Națională a Ungariei are o poziție clară, fermă, pe înțelesul tuturor, și anume: introducerea monedei euro este obligatorie, iar aceasta va fi o decizie dublă, o decizie comună a Guvernului ungar și a Comisiei Europene".

Poziția Băncii Naționale este aceea că, dacă Ungaria va ajunge la aproape 90% din nivelul mediu de dezvoltare al Uniunii Europene, va fi pregătită pentru introducerea monedei euro.

Potrivit estimărilor guvernatorului György Matolcsy, Ungaria poate adopta moneda euro până în 2030.

"Ar fi o iresponsabilitate să introducem moneda euro înainte de această dată, deoarece am văzut, de exemplu, că Slovacia a intrat în zona euro oarecum nepregătită, dar cu mare hotărâre și a avut o prăbușire uriașă", a subliniat Matolcsy, care a adăugat că și grecii au intrat, de asemenea, nepregătiți în zona euro - imediat după cele unsprezece țări fondatoare - și au pierdut și ei.

"Am pus la dispoziția economiei ungare peste 11.000 de miliarde de forinți, ceea ce a reprezentat o creștere economică suplimentară de 10%. Acest lucru nu s-ar fi putut întâmpla dacă Ungaria ar fi fost membră a zonei euro. Banca Națională a Ungariei a reușit să procedeze astfel, deoarece avea programe bine structurate, precum programul de obligațiuni. Așadar, până nu vom ajunge în etapa finală a recuperării în ceea ce privește dezvoltarea, avem nevoie de activele și resursele unei bănci centrale naționale independente", a explicat guvernatorul băncii centrale.

La începutul lunii mai, Népszava a scris că președintele Consiliului de buget a declarat la cea de-a 53-a ședință de delegați a Camerei de Comerț și Industrie a județului Fejér că Ungaria poate îndeplini până la sfârșitul anului 2024 criteriile de la Maastricht pentru introducerea monedei euro, iar ministrul pentru dezvoltarea economiei, Márton Nagy, a afirmat încă din luna mai a anului trecut - la audiere înainte de numirea sa în această funcție - că euro ungar "nu este o chestiune nici pe termen scurt și nici pe termen mediu, iar pe termen lung cine știe".

La rândul său, ministrul de finanțe, Mihály Varga, s-a exprimat mai politic, spunând că, deși introducerea monedei euro este un obiectiv important, nu este în sine o soluție.

Un obiectiv important al politicii economice ar trebui să fie îndeplinirea obiectivelor privind introducerea monedei euro, a adăugat Mihály Varga, care în toamna anului trecut a afirmat, la o masă rotundă, că se poate gândi la intrarea în sistemul de curs valutar ERM 2, care poate fi considerat antecamera pentru introducerea euro, însă ministrul de finanțe a adăugat, tot atunci, că deocamdată nu s-a pus problema pregătirii introducerii monedei euro.

Sursa: RADOR