Impredictibilitatea măsurilor fiscale și impactul acesteia asupra investitorilor sunt mult mai nocive decât nivelul în sine al taxelor, a declarat, miercuri, președintele Consiliului Fiscal, Ionuț Dumitru.

Explicația: impozitele ar putea crește la fel de ușor cum au fost reduse, când va crește presiunea pe buget. 

Referindu-se la modificările aduse marți de Guvern Codului Fiscal, care nici nu a intrat încă în vigoare, Ionuț Dumitru a apreciat că "spune foarte multe" despre modul cum se derulează lucrurile la nivel de politici economice în România.

"Evident că mediul de afaceri primește cu bucurie faptul că mai scad niște taxe, mai rapid decât se anunța inițial, dar trebuie să-și pună și întrebarea dacă scad așa repede, în două-trei zile se ia decizia, poate la un moment viitor când presiunea va fi foarte mare pe buget, nu ar putea să crească la fel de ușor?", a precizat Dumitru, citat de Mediafax.

Președintele Consiliului Fiscal apreciază că impredictibilitatea este "mult mai negativă", iar impactul mult mai nociv pentru mediul investițional decât nivelul taxelor.

Totodată, el spune că investitorii serioși nu vor plasa banii pe termen lung în România dacă nu găsesc predictibilitate și, chiar dacă primesc cu bucurie măsurile pe termen scurt, apreciază mai mult reformele structurale.

"România stă bine la stabilitate în comparație cu statele din jur, dar nu este suficient, pentru că în continuare are o problemă majoră, respectiv infrastructura. Poți să ai taxe mici, dar dacă mediul de afaceri nu le consideră predictibile nu o să ai investiții pe termen lung, de la investitori serioși", a punctat șeful Consiliului Fiscal.

Dumitru a atras atenția că România mai are probleme serioase la nivelul educației și al sănătății primare.

Guvernul a aprobat, marți, măsurile fiscale privind devansarea cu un an a reducerii impozitului pe dividende, de la 16% la 5%, reducerea TVA la 9% pentru livrarea apei și impozitarea diferențiată pentru microîntreprinderi.

Măsurile se vor aplica de la 1 ianuarie 2016, odată cu intrarea în vigoare a noului Cod Fiscal.