Prețul energiei electrice pentru consumatorii casnici va crește cu până la 8% de la 1 iulie, potrivit deciziei de joi a Comitetului de reglementare al Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

De la 1 iulie, prețul final la electricitate pentru consumatorii casnici este format dintr-un tarif reglementat de ANRE, care are o pondere de 10% din prețul total, și dintr-o componentă care reflectă prețul din piața liberă, care are o pondere de 90%.

Potrivit unui comunicat al ANRE, remis vineri Agerpres, componenta reglementată (10%) va scădea cu 5,16% iar cea de piață liberă (90%) va urca cu 8,53%.

Și calculele companiilor energetice arătau că este necesară o scumpire mai mare de 1-2%, cât vehiculaseră inițial reprezentanții ANRE.

Președintele ANRE, Niculae Havrileț, anunța, în luna februarie a acestui an, că prețul energiei electrice pentru populație ar putea crește cu 1-2% de la 1 iulie, ca urmare a prețurilor foarte mari de pe bursa de energie din luna ianuarie. Pe parcursul lunii ianuarie, prețurile pe bursă au crescut foarte mult, ajungând la finalul lunii la peste 650 de lei pe MWh, nivel dublu față de cel din primele zile ale anului.

„Așa cum am spus, pronosticuri privind o creștere de 1-2% sau n% nu se fac fără o analiză amănunțită a tuturor datelor reale din piață. Iată că realitatea ne dovedește că după analize creșterile diferă total față de ceea ce s-a anunțat inițial. Nu ne surprinde deoarece din calculele noastre reieșea că va fi o creștere mult mai mare și am spus asta încă de atunci”, a spus, pentru Agerpres, Silvia Vlăsceanu, director executiv al Federației Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE).

În opinia sa, ANRE a preferat să nu „deranjeze clienții” cu anunțuri alarmante.