Prețul electricității la consumator va scădea cu 5-6 procente începând cu 1 ianuarie, iar tariful perceput pentru gaze naturale va fi mai mic din 1 iulie 2016, potrivit autorității de reglementare a pieței energetice.

Prețul plătit pentru energie electrică va scădea datorită reducerii tarifelor de distribuție și a bonusului de cogenerare, a spus Nicolae Havrileț, președintele Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

În ceea ce privește sectorul de gaze naturale, Havrileț a arătat că tarifele vor fi modificate la 1 iulie 2016, potrivit Mediafax.

Pe fondul condițiilor meteo favorabile din această toamnă, importul de gaze s-a redus foarte mult – de fapt, Havrileț spune că, pentru prima dată în ultimii 20 de ani, România nu a importat gaze timp de două luni. Prețul gazului importat din Rusia este semnificativ mai mare decât al celui extras local, iar prețul către consumatori variază în funcție de evoluția ambelor.

Anul trecut, importurile de gaze au reprezentat 7,5 la sută din consumul total al României, dar a scăzut în acest an la numai 3 la sută. Înainte de 2008, România importa un sfert din necesarul de gaz, dar închiderea multor consumatori industriali, precum producătorii de îngrășăminte, a dus la scăderea consumului, iar această tendință este departe de a se fi încheiat. ANRE estimează pentru acest an o scădere de 5% a consumului de gaze, după o evoluție similară în 2014.

Totuși, o eventuală scădere a prețului gazelor nu se va regăsi și în facturile gospodăriilor, ci doar în cele ale consumatorilor industriali. Consumatorii casnici au prețul reglementat la un nivel mult mai mic decât prețul industrial, explică Havrileț, iar potrivit calendarului de liberalizare a prețului negociat cu Uniunea Europeană prețul pentru utilizatorii casnici trebuie să crească anual cu 6 lei/megawatt-oră.