Prețul gazului în iunie va fi mai mic decât cel din luna mai. Acest lucru a devenit clar după ce Comisia de Reglementare în Energie și Apă (CREA) a publicat propunerea furnizorului de stat Bulgargaz, scrie Mediapool.

Compania propune ca prețul gazului pentru luna iunie să fie de 141,28 leva/MWh. Pentru comparație, în luna mai CREA a aprobat un preț al gazului de 162,17leva/MWh.

După suspendarea livrărilor rusești, Bulgargaz a negociat alternative din Grecia pentru luna mai, care au crescut prețul cu 14,3%. În iunie sunt așteptate două petroliere americane de gaz lichefiat, despre care guvernul bulgar spune că vor fi sub prețul gazului rusesc, dar valoarea acestora depinde și de costurile de lichefiere, transport, regazificare și transport până în Bulgaria.

Livrările de gaz american au început de ieri să intre în rețeaua Bulgargaz. Bulgaria a rămas fără gaz rusesc pe 27 aprilie, după ce Bulgargaz a transferat sumele datorate în avans pentru livrările din mai în dolari, așa cum este în contract, dar Gazprom nu a acceptat plata, deoarece nu sunt îndeplinite cerințele pentru un al doilea cont de ruble, pentru a transfera fondurile convertite. Ulterior, Gazprom a restituit banii companiei de stat.

Bulgargaz a refuzat să deschidă un cont de ruble, argumentând că astfel propriile sale fonduri rămân scăpate de sub control, iar prețul gazelor ar putea crește din pricina tranzacțiilor financiare. În plus tranzacțiile ar încalca și sancțiunile impuse de UE împotriva Moscovei din cauza războiului din Ucraina.

Sursa: RADOR