Prețul petrolului pe piețele internaționale este acum la valori nemaivăzute din 2009, când economia mondială se scufunda în cea mai severă criză financiară din ultimele decenii.

Marii producători de petrol, grupați în cartelul OPEC (Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol), au anunțat că vor menține producția la cotele actuale în pofida prețurilor în scădere și a ofertei care depășește cu brio cererea.

Membrii OPEC produc mai mult de 30 de milioane de barili pe zi, în creștere față de anul trecut, în timp ce alți producători de țiței care nu sunt membri ai cartelului, printre care și SUA, au înregistrat de asemenea producții mari, scrie presa internațională.

Decizia OPEC de a menține producția a determinat o cădere abruptă a prețurilor pe piețele de energie din Londra și New York, în condițiile în care și vremea caldă a tras în jos prețurile gazelor naturale.

Pe piața din New York, țițeiul light crude se tranzacționa luni în scădere cu aproape 6 procente, la 37,6 dolari per baril. Prețul barilului Brent – reperul global – era, de asemenea, cu peste 5 procente mai redus decât în ședința anterioară, la aproximativ 40,7 dolari per baril.

Analiștii estimează că prețul petrolului va rămâne scăzut și în 2016, având în vedere că oferta va fi în continuare mai mare decât cererea, deși aceasta este în creștere.

Deocamdată, OPEC luptă pentru cotă de piață, preferând să pompeze masiv în piață, în timp ce în anii anteriori tăia producția pentru a forța creșterea prețurilor.

De cealaltă parte, de prețurile reduse au beneficiat în special consumatorii, care au cheltuit mai puțin pe combustibili și au putut fie să pună bani deoparte, fie să-i aloce în alte direcții.