Un preț mai mare al țițeiului va alimenta inflația în marile economii mondiale și ar putea duce la creșterea dobânzilor.

Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) a acceptat miercuri prima reducere a producției de la criza financiară din 2008, iar Rusia se va alătura unei mișcări concertate a OPEC pentru prima oară în ultimii 15 ani.

Ca urmare, prețul petrolului pe piețele internaționale a urcat abrupt, în speranța că scăderea producției va elimina excedentul de ofertă din piață, care a dus la înjumătățirea prețurilor în doar doi ani.

Cele 13 state membre ale OPEC își vor reduce producția cu aproximativ 4,5 procente, sau 1,2 milioane barili pe zi, până la 32,5 milioane barili pe zi de la 1 ianuarie 2017. Acordul vine după ce Arabia Saudită și aliații săi din Golf au acceptat reduceri majore ale producției, iar Iranul a fost de acord cu o înghețare a producției.

Rusia și alți producători care nu fac parte din OPEC se vor alătura măsurii privind reducerea producției de țiței, anunțată de organizație, și își vor diminua oferta cu 600.000 barili pe zi. Reducerea ofertei, care va trebui parafată la o reuniune ce va avea loc pe 9 decembrie, va fi astfel de 1,8 milioane barili pe zi.

Prețurile reduse ale petrolului din ultimii doi ani au menținut prețurile de consum la un nivel scăzut în economiile dezvoltate. Cu inflația aproape nemișcată în toată această perioadă, dobânzile sunt la minime istorice.

Dacă acordul OPEC va duce la o revigorare a pieței țițeiului și la creșterea așteptată de marii producători, dobânzile sunt preconizate să crească, pe măsură ce majorările de preț vor fi transferate către prețurile produselor de consum. 

Astfel, reducerea producției ar putea fi o veste proastă pentru consumatori care, pe lângă prețul mai mare plătit pentru a umple rezervoarele mașinilor, se vor trezi și cu rate mai mari la credite.