Refuzul Rusiei de a vinde petrol țărilor care aplică plafonarea prețului barilului de petrol rusesc nu a avut decât un efect limitat asupra cursului.

Pe de o parte, pentru că astăzi principalii clienți ai Rusiei sunt India și China, care nu au aderat la acord, și, pe de altă parte, investitorii rămân prudenți din cauza riscurilor de recesiune a economiei mondiale, sinonime cu o cerere mai mică de aur negru, notează La Ttribune.

Cursul petrolului, deja aproiat de cel mai ridicat de trei săptămâni, abia reacționează după anunțul Moscovei din ajun că Rusia nu va vinde petrol, începând de la 1 februarie, țărilor care folosesc prețul plafonat.

Miercuri dimineața pe la ora 7:00, prețul barilului de petrol Brent din Marea Nordului cu livrare în februarie era în scădere cu circa 0,5%, comparativ cu prețul din ajun, evoluând sub 83,8 dolari. Pe an, este în creștere cu 6.3%.

Cât despre barilul de West Texas Intermediate (WTI) american, cu livrare tot în februarie, pierdea 0,4%, la 79,2 dolari. Pe an, este în creștere cu aproape 4%.Ieri, cursul a reacționat puternic la creșterea inițială după anunțul Moscovei, față de țările care utilizează plafonarea prețului aurului negru rusesc, fixat la începutul lui decembrie la 60 de dolari barilul de către Uniunea Europeană (UE), G7 și Australia.

Fără surpriză

Dar această reacție a fost de scurtă durată și îmbunătățită. "A fost o reacție foarte distinctă a prețurilor" la anunțul Rusiei, "dar de fapt, această decizie nu este o surpriză pentru piață", a comentat Matt Smith de Kpler, citat de AFP. "Ne puteam aștepta, având în vedere tot ce au spus rușii în ultimele luni și ce au făcut cu gazul natural, refuzând să vândă Bulgariei și Poloniei, deoarece aceste țări nu plătesc în ruble", a adăugat analistul.

Potrivit lui, aplicarea acestei interdicții va avea un impact limitat, deoarece "marii cumpărători de țiței rusesc precum India sau China nu aplică prețul plafonat" și cumpără deja sub 60 de dolari barilul beneficiind de un preț care nu este cotat.

Pe de altă parte, investitorii sunt în continuare prudenți din cauza riscurilor tot mai mari de recesiune mondială anul viitor, favorizată de creșterea dobânzii principalelor bănci centrale în special în Statele Unite și în Europa. 

Redeschiderea Chinei

Cursul a fost susținut în timpul ședinței de anunțurile privind o redeschidere a Chinei pentru vizitatorii din străinătate. China va pune capăt pe 8 ianuarie carantinei obliatorii la sosire, ultimul vestigiu al politicii sale sanitare privind "zero Covid", au anunțat luni autoritățile.

"Aceasta a încurajat cumpărătorii, dar se simte totuși că această relaxare a restricțiilor va duce la o reluare inegală a economiei, deoarece Covid-19 se răspândește repede", a adăugat Matt Smith.

Astfel, China a anunțat că va începe să elibereze noi pașapoarte și a permis călatoria în Hong Kong rezidenților de pe continent la începutul lui ianuarie și că va repune în funcție și punctele de control expres la frontiera cu Hong Kong și Macao.

Sursa: RADOR