Piețele internaționale au înregistrat duminică seară cea mai amplă scădere a prețurilor petrolului de după Războiul din Golf din 1991.

Prețul petrolului s-a prăbușit cu circa 30% la doar câteva secunde de la deschiderea pieței duminică seară, după ce Arabia Saudită a lansat un război agresiv al prețurilor în weekend, război care a dus la cel mai scăzut nivel al prețurilor din ultimii ani, notează HotNews.ro, citând Financial Times.

Mișcarea vine după ce Rusia a refuzat să reducă producția ca răspuns la cererea în scădere pe fondul focarului de coronavirus. Reacția Arabiei Saudite - de a crește producția și de a-și oferi petrolul la un preț extrem de mic s-a produs în ciuda slăbirii economiei și a amenințării coronavirusului.

„Este foarte rar ca la un colaps a cererii să vii cu o creștere a ofertei", a declarat Bob McNally de la Rapidan Energy Group pentru Financial Times. „Este cea mai ciudată combinație pe care o văd de la începutul anilor ’30. Colapsul prețurilor tocmai a început.”

Prețul petrolului Brent, care e un reper internațional, a scăzut de la 45 de dolari la 31,02 dolari per baril, ceea ce reprezintă una dintre cele mai mari scăderi într-o singură zi din istorie, traderii fiind surprinși de decizia Arabiei Saudite de a lansa un război efectiv al prețurilor la doar câteva zile după ce au încercat să discute cu OPEC și Rusia pentru a reduce producția.

Arabia Saudită, liderul de facto al OPEC, pedepsește astfel Rusia în lupta pentru cota de piață, inclusiv vizându-i pe clienții tradiționali a Rusiei din Europa. Tactica amintește de încercarea Arabiei Saudite de a recâștiga cota de piață în 2014 când mai avusese loc un război al prețurilor, dar de data aceasta vine pe fondul unei cereri în scădere din cauza impactului epidemiei de coronavirus.

Scăderea accentuată a prețurilor petrolului au avut un impact și în piețele de acțiuni, cu investitorii estimând un nou declin al burselor internaționale. Astfel, indicii piețelor din Asia indicau scăderi de 3%-6%, în timp ce contractele futures pentru indicii pieței americane (bursa de la New York deschide la 16:30 ora României) indicau scăderi de până la 5% pentru deschidere.