Prețul combustibililor la benzinării rămâne în jurul nivelului de 8 lei/litru, neschimbat practic de joi, deși cotațiile internaționale ale petrolului au coborât semnificativ în această perioadă.

Prețul barilului de petrol Brent a scăzut marți cu 7,05%, la ora 11:23 GMT (13:23 ora României) fiind cotat pe piața futures din Londra la 97,72 dolari.

Unii analiști atribuie tendința marcantă de scădere a prețului la petrol - care luni s-a redus cu 6,61%, până la 105,14 dolari la închiderea sesiunii - semnelor că s-ar fi făcut progrese în negocierile pe care le derulează Rusia și Ucraina, precum și temerilor privind o încetinire a economiei chineze, pe fondul reapariției de focare de coronavirus.

În schimb, pe piața românească, prețul carburanților este virtual neschimbat de joi, potrivit Monitorului Prețurilor, un proiect elaborat de Consiliul Concurenței.

Joi, la o zi după panica care a dus la formarea de cozi la multe benzinării din țară, prețurile s-au aliniat în jurul nivelului de 8 lei/litru la benzină, în timp ce prețul motorinei este ușor mai ridicat. Cu o zi în urmă, benzina se vindea la majoritatea benzinăriilor cu 7,5 lei/litru. Cozile la benzinării au apărut pe fondul zvonurilor privind creșterea semnificativă a prețurilor la carburanți, iar autoritățile au lansat investigații și au promis că cei vinovați de creșterea nejustificată a prețurilor vor fi pedepsiți.

Dar prețurile încă nu au revenit la nivelul de miercurea trecută, deși barilul de țiței este acum tranzacționat cu mai puțin de 100 de dolari, față de peste 110 dolari săptămâna trecută.