Guvernul pregătește un act normativ prin care va prelungi măsura plafonării prețurilor la gaze naturale și energie electrică cu un an, până la 31 martie 2023, scrie HotNews.ro

Ministrul energiei Virgil Popescu a declarat săptămâna trecută că joi a avut loc o întâlnire la guvern în care au fost discutate măsurile ce vor fi luate începând cu data de 1 aprilie pe piața de furnizare a energiei electrice și a gazelor naturale, la care au participat reprezentanți ai ANRE, furnizori și distribuitori. Proiectul de ordonanță de urgență urma să fie discutat „cu toți actorii din piață” și apoi aprobat de Guvern săptămâna viitoare.

Potrivit unui draft al proiectului de ordonanță de urgență consultat de HotNews.ro, prețul plafonat la energie electrică depinde de consum în cazul consumatorilor casnici, dar nu se mai vorbește de compensare.

Potrivit documentului, pentru consumul realizat în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023, prețul final facturat de către furnizorii de energie electrică/operatorii de distribuție de energie electrică care asigură revânzarea energiei electrice este:

a) maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 este mai mic sau egal cu 30 - 100 KWh;

b) maximum 0,8 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 este cuprins între 100 kWh și 300 KWh inclusiv;

c) maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților noncasnici.

În privința gazelor, draftul de proiect vorbește despre un preț plafonat pentru vânzarea către clienții casnici, dar acesta nu este încă stabilit. Gazele ar trebui să provină exclusiv din producția internă.

Proiectul prevede un preț plafonat la gaze pentru clienții non-casnici al căror consum anual de gaze naturale realizat în anul 2021 la locul de consum este de cel mult 28.000 MWh. Prețul final facturat de furnizori este în acest caz de maximum 0,37 lei/kWh, cu TVA inclus.

Interdicții pentru producătorii deținuți de stat

Producătorii de energie electrică cu capital majoritar de stat vor fi obligați de stat, temporar, să nu vândă pe piețe energie electrică cu livrare în anii viitori, potrivit unei variante a Ordonanței de Urgență, scrie Economica.net.

„În perioada 1.04.2022-30.06.2022, prin derogare de la prevederile Legii nr. 123/2012, din considerente de securitate energetică, producătorii de energie electrică cu capital majoritar de stat nu vor avea dreptul sa încheie contracte de vânzare a energiei electrice produse cu livrare în perioada 2023-2024”, se arată în propunerea de act normativ.

Interdicția de a vinde în avans, aplicabilă într-adevăr doar în al doilea trimestru al anului, vizează așadar Hidroelectrica, Nulcearelectrica, Complexul Energetic Oltenia și Electrocentrale București.

Restricții și pentru producătorii de gaze naturale

OMV Petrom și Romgaz vor fi obligate să vândă gazele românești la preț plafonat către populație și producătorii de energie termică pentru populație, notează e-nergia.ro.

Gazele de care au nevoie furnizorii pentru acești consumatori vor proveni exclusiv din producția internă curentă și din gaz înmagazinat obligatoriu. Furnizorii vor avea obligația să înmagazineze cel puțin 30% din consumul clienților lor.

Populația și producătorii de energie termică nu vor consuma în iarna care vine gaze din import curent, ci doar din producția internă, adică de la Petrom și Romgaz, la preț plafonat, și din înmagazinare. Producătorii vor fi obligați să vândă la acest preț furnizorilor cantitatea de gaze de care ei au nevoie pentru clienții lor.

Tarifele de transport și distribuție a gazelor vor rămâne înghețate la nivelurile actuale timp de un an, de la 1 aprilie încolo.

Componenta de furnizare a gazelor și a energiei electrice este stabilită, pentru furnizorii clienților casnici, la 7 lei/loc de consum/lună și se calculează în lei/MWh, pe baza cantităților furnizate în 2021. Ea trebuie să acopere toate costurile de furnizare și să asigure și un profit.