Regia de termoficare a capitalei are de două luni conturile blocate. Opoziția nu a participat la votul din Consiliul General.

Consiliul General al Municipiului București a mandatat consiliul de administrație al companiei să demareze procedura de intrare în insolvență a RADET, compania care asigură furnizarea de apă caldă și căldură în București. Amendamentul a fost făcut de viceprimarul capitalei, Aurelian Bădulescu, aceasta fiind prezentată ca o soluție pentru ca RADET să scape de o parte din datorii și să se redreseze, scrie HotNews.ro.

Regia Autonomă pentru Distribuția Energiei Termice (RADET) are datorii de circa 3,6 miliarde de lei către Electrocentrale București (ELCEN), producătorul de energie care livrează agentul termic către RADET.

Oficialii spun însă că furnizarea de căldură în București nu va fi afectată.

Potrivit proiectului de hotărâre a Consiliului General, conducerea RADET este mandatată să ia „toate măsurile tehnice, juridice și economice necesare pentru asigurarea continuității activității RADET, în vederea garantării livrării agentului termic pentru populație și pentru instituțiile racordate la sistemul centralizat de alimentare cu energie termică”.

Consilierii generali au votat și un amendament la acest proiect, care prevede începerea procedurilor de intrare în insolvență a RADET. Amendamentul a fost votat cu 28 de voturi „pentru”, din partea consilierilor PSD și ALDE, în condițiile în care consilierii PNL și USB părăsiseră sala de consiliu.

Potrivit news.ro, președintele Consiliului de Administrație al RADET, Sorin Chiriță, a declarat că joi CA va lua act de decizia CGMB, după care va înainta Tribunalului București cererea de intrare în insolvență a regiei de termoficare.

„Insolvența înseamnă reorganizare, nu faliment”, a declarat Sorin Chiriță.

RADET se află în subordinea Consiliului General al Municipiului București și este administratorul celui mai mare sistem de termoficare din România. Regia asigură 74% din necesarul de energie termică al Capitalei. 95% din consumatori sunt de tip casnic, restul fiind de tip social și industrial (instituții publice și companii).

Din cauza datoriilor acumulate de RADET, ELCEN a acumulat la rândul sau debite în valoare de aproximativ 1,8 miliarde de lei.

În urmă cu câteva săptămâni, ELCEN a anunțat că aproape jumătate din locuitorii Capitalei riscă să rămână fără apă caldă în perioada următoare, după ce Distrigaz a decis limitarea debitului de gaze naturale, din cauza unei sume restante de 147,2 milioane de lei.