Municipalitatea Bucureștiului și-a asigurat nevoile de finanțare cu un împrumut de 555 milioane de lei (115 milioane de euro) de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare.

Facilitatea de urgență este acordată pe trei ani și este destinată refinanțării unei emisiuni de obligațiuni pe cinci ani, emise în 2015, care ajunge la scadență pe 4 mai 2020, a anunțat joi BERD.

Creditul dat de BERD înlocuiește planul inițial al municipalității de a emite noi obligațiuni și oferă flexibilitatea necesară pentru a reveni pe piața de capital atunci când se vor îmbunătăți condițiile, a transmis instituția financiară.

Gabriela Firea, primarul Bucureștiului, și-a exprimat mulțumirea pentru succesul operațiunii de refinanțare, într-un context dificil al pieței financiare. „Sunt conștientă că Bucureștiul este văzut drept unul dintre principalii de pe piața românească a obligațiunilor municipale și vreau să subliniez că intenționăm să revenim pe piața de capital de îndată ce piața se stabilizează”, a spus Firea.

BERD a anunțat recent că are o nouă strategie pentru România în perioada 2020-2025, care se orientează asupra dezvoltării infrastructurii, a sectorului financiar, dar și creșterea productivității.

Banca este unul dintre cei mai importanți investitori instituționali din România, combinând investițiile directe cu sprijinul pentru reforme care contribuie la îmbunătățirea mediului de afaceri din țară și la mobilizarea investițiilor din alte surse. Până în prezent, BERD a investit aproape 8,7 miliarde de euro în economia românească.