Cele mai mari patru instituții financiare din Grecia, prezente și în România, au nevoie să fie recapitalizate cu 4,4 miliarde de euro în scenariul de bază, respectiv 14,4 miliarde de euro în scenariul pesimist.

Sumele au fost relevate de o serie de evaluări efectuate de Banca Centrală Europeană (BCE), pe fondul crizei financiare cu care se confruntă Grecia și al solicitărilor autorităților de la Atena pentru sprijin internațional.

Principalele patru bănci elene – National Bank of Greece, Piraeus, Alpha Bank și Eurobank, toate cu activități în România – au fost evaluate din perspectiva creditelor care ar putea deveni neperformante în două situații posibile. Prima dintre acestea – așa-numitul scenariu de bază – ia în calcul o evoluție a economiei grecești conform așteptărilor până în anul 2017. Cea de-a doua, cea pesimistă sau de stres, presupune că evoluția economiei se va deteriora.

În România, Eurobank controlează Bancpost, National Bank of Greece deține Banca Românească, iar Piraeus Bank și Alpha Bank au operațiuni sub același nume.

La nivelul lunii august, ele cumulau 12,7 la sută din soldul total al creditelor acordate de bănci și aveau o pondere de 7,7 la sută din totalul depozitelor, potrivit unei prezentări a guvernatorului BNR Mugur Isărescu. În aceeași prezentare, Isărescu a susținut că aceste bănci sunt bine capitalizate.

Cele patru bănci grecești trebuie să transmită BCE planuri de recapitalizare până pe 6 noiembrie. Ele vor cere acționarilor și investitorilor în alte instrumente financiare să acopere necesarul de capital.

Autoritățile de la Atena au obținut în această vară un pachet de sprijin financiar în valoare de 86 de miliarde de euro, din care 25 de miliarde de euro sunt destinate sectorului bancar. Recapitalizarea instituțiilor financiare elen ar reprezenta un prim pas spre redresarea economică a țării.

Raportul BCE poate fi consultat aici.