Probleme în paradis: Marea Britanie anunță recomandări draconice privind consumul de alcool

Unele dintre cele mai drastice recomandări privind consumul de alcool vor fi introduse în Marea Britanie, o țară renumită pentru pub-urile și consumatorii ei. După cum era de așteptat, inițiativa nu este lipsită de contestatari.
Luna trecută, guvernul a dezvăluit noua serie de directive în privința consumului de alcool, care vor fi promovate la scară largă începând din aprilie, după o perioadă de consultări. Noile indicații elimină distincțiile dintre bărbați și femei în ceea ce privește cantitățile maxim recomandate, restrângând drastic măsurile de alcool pe care un bărbat le poate consuma săptămânal, scrie Wall Street Journal.
Producătorii de băuturi alcoolice au protestat vehement împotriva recomandărilor, iar reprezentanții industriei spun că nu au fost consultați la elaborarea noilor practici și că vor analiza atent argumentele științifice pe care se bazează.
Practic, noile recomandări susțin că niciun nivel al consumului de alcool nu este sigur pentru sănătate, contrazicând direct mai multe cercetări care arătau că, în anumite condiții, consumul unor cantități reduse de alcool poate fi benefic unor categorii de persoane. Aceasta este în prezent opinia atât a industriei producătoare de băuturi, cât și a unor membri ai comunității medicale.
Directivele ce urmează a fi implementate nu neagă aceste informații, dar susțin că noi cerecetări arată că beneficiile sunt mai mici și se aplică unor categorii mai restrânse de persoane decât se credea până acum. De exemplu, unele studii sugerează că sistemul cardiac al persoanelor în vârstă de sex feminin ar putea avea de câștigat de pe urma consumului regulat al unor cantități mici de alcool. Dar, pentru restul lumii, beneficiile sunt întrecute de riscurile de a dezvolta afecțiuni precum cancerul, spun șefii organismelor de sănătate din Marea Britanie.
La nivel mondial, Marea Britanie nu e printre cele mai mari piețe de bere, vin sau băuturi spirtoase, scrie Wall Street Journal, dar este una dintre cele mai agresive națiuni când vine vorba de promovarea unui stil de viață sănătos. Autoritățile britanice, împreună cu cele franceze, se alătură Australiei în solicitarea de a interzice orice text pe pachetele de țigări, o inițiativă menită a îngreuna promovarea produselor din tutun.
Recomandările înnoite pot duce la crearea unui „precedent internațional”, spune Miles Beale, director executiv al Wine and Spirits Trade Association, o asociație patronală din Marea Britanie. Beale susține că industria nu a fost la curent cu întregul text al recomandării și vrea să-l discute cu autoritățile.
De cealaltă parte, reprezentanții guvernamentali spun că au deschis perioada de consultare asupra modului de comunicare a noilor recomandări către public, dar acestea nu vor fi schimbate.
Chiar dacă sfaturile medicale nu vor schimba comportamentul de consum, acestea ar putea totuși să salte costurile producătorilor. Anumite directive din setul precedent de recomandări (emise în 1995) se regăsesc pe etichetele a patru din cinci sticle vândute în Regatul Unit. Acum, toate sfaturile imprimate pe etichete sunt depășite.
Ce recomandă medicii din Marea Britanie
Reprezentanții comunității medicale sfătuiesc persoanele de ambe sexe să nu consume mai mult de 14 „unități” de alcool pe săptămână – fiecare unitate reprezintă opt grame de alcool pur. Cu alte cuvinte, consumatorii nu ar trebui să ingereze mai mult de 112 grame într-o săptămână, adică aproximativ șapte pahare de vin de tărie medie.
Setul anterior de recomandări nu specifica o cantitate maximă săptămânală, dar avertiza bărbații să nu depășească patru unități pe zi, în timp ce femeile trebuiau să se limiteze la trei.
Noile directive sunt printre cele mai conservatoare în rândul celor 34 de țări care au recomandări explicite privind cantitățile de alcool ingerate, potrivit Alianței Internaționale pentru Consum Responsabil de Alcool, o fundație finanțată de producătorii de băuturi alcoolice.
În Statele Unite, Departamentul de Agricultură recomandă bărbaților să se limiteze la două băuturi zilnic, în condițiile în care o „porție” conține 14 grame de alcool pur, putând fi o bere de 330 ml, un pahar de vin sau 50 ml de whisky. Pentru femei, autoritățile americane recomandă o singură porție pe zi.
de Harald 24 Feb 2016 10:34
Se pare că a avut loc și o schimbare de generații, grupurile de petrecăreți care merg dintr-un pub în altul în serile de week-end sunt din ce în ce mai rare și compuse din persoane trecute de 40-50 de ani, tinerii par să aibă alte distracții de week-end. Iar clientela de bază a pub-urilor rămase pare să fie compusă din persoane de 60-70 de ani care pot umple pub-ul o seară întreagă, dar fără a consuma cine știe ce cantități