"Small Business Act", un document al Comisiei adresat micilor afaceri, urmeaza sa fie adoptat in curand de Parlamentul European. Intre timp, in Romania, reprezentantii IMM-urilor atrag atentia ca doua initiative legislative recente nu respecta prevederile acestui document: "Proiectul Codului de Procedura Civila nu transpune Directiva europeana privind combaterea intarzierii platilor si noul impozit forfetar nu este in spiritul documentului european adresat micilor afaceri - "Small Business Act", considera Consiliul national pentru IMM din Romania.

sursa foto: sxc.hu

Small Business Act este un document de sinteza a politicii europene in domeniul IMM si directiilor pe care Comisia Europeana doreste sa le dea acestui sector (vezi documentul atasat - Small Business Act)

Esenta SBA consta in urmatoarele principii:

  • Crearea unui mediu in care spiritul intreprinzator este rasplatit.
  • Masuri de siguranta pentru ca antreprenorii onesti sa aiba o a doua sansa in fata falimentului.
  • Diseminarea principiului „Sa gandim mai intai la nivel micro” in toate domeniile legislative.
  • Cresterea timpilor de raspuns ai administratiilor publice la necesitatile IMM-urilor.
  • Adaptarea instrumentelor politicii publice la necesitatile IMM-urilor, in special prin facilitatea participarii lor la achizitiile publice si o mai buna utilizare a ajutoarelor de stat.
  • Facilitarea accesului IMM-urilor la finantare si dezvoltarea unui mediu legal care sprijina platile la timp in tranzactiile comerciale.
  • Ajutarea IMM-urilor pentru ca acestea sa beneficieze mai mult de oportunitatile oferite de piata unica.
  • Promovarea actualizarii deprinderilor si inovatia in toate formele sale.
  • Sa permita IMM-urilor sa transforme provocarile de mediu in oportunitati.
  • Sa permita IMM-urilor sa beneficieze de cresterea pietelor.

Asa cum se stie, Guvernul a adoptat saptamana trecuta celebrul "impozit forfetar" care inseamna, contrar interpretarii Ministerului de resort, o crestere a fiscalitatii pentru o anumita categorie de intreprinzatori - cei mai mici, cu venituri si activitati modeste, dar poate cu perspective de viitor.
Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiliului National pentru IMM din Romania, a declarat recent in cadrul unei intalniri online gazduita de HotNews.ro ca impozitul forfetar nu este in spiritul Small Business Act.

Probleme sesizate si in ce priveste prevederile legate de intarzierea platilor

Pachetul "Small Business Act" include patru propuneri legislative:

  • Un nou Regulament General de Exceptare pe Categorii de Ajutoare.
  • O reglementare ce confera un Statut de Companie Privata Europeana care faciliteaza stabilirea si desfasurarea de mici afaceri in interiorul UE.
  • O directiva asupra reducerii cotei de TVA pentru servicii furnizate la nivel local si cele intesive care sunt asigurate de IMM-uri.
  • Un amendament la Directiva Platilor Intarziate pentru a se asigura ca IMM-urile sunt platite la timp pentru toate tranzactiile comerciale.

Pentru cea din urma, recent, Comisia Europeana a adoptat modificarile prevazute, demonstrand importanta pe care institutiile de la Bruxelles o acorda acestui aspect.

Consiliul National pentru IMM din Romania a atras atentia, in cadrul unei conferinte de presa de la inceputul acestei luni, ca proiectul noului Cod de procedura civila - aflat acum in dezbaterea Parlamentului national - nu transpun Directiva europeana pentru combaterea intarzierii platilor .

"Studiile si analizele realizate de CNIPMMR arata ca, in ultimii trei ani, peste 30.000 de IMM-uri au disparut ca urmare a blocajului financiar. La generarea blocajului financiar contributia majora o au autoritatile si institutiile publice (din domeniile: invatamant, sanatate, cultura, aparare, etc.), care platesc cu foarte mari intarzieri valoarea produselor, serviciilor si lucrarilor livrate/executate de IMM-uri. Exista o "cultura a intarzierilor" platilor in cadrul contractelor de achizitie publica incheiate cu autoritatile si institutiile publice, acestea refuzand in mod constant plata de penalitati de intarziere si dobanzi si transformand IMM-urile si ceilalti contractanti in creditori pentru cheltuielile necesare activitatilor publice.", transmite organizatia patronala.

"Titlul IX al proiectului Codului de procedura civila nu asigura combaterea eficace a intarzierii la plata in tranzactiile comerciale si nu reprezinta o imbunatatire a actualelor reglementari in domeniu.  Nu se instituie o procedura simplificata si rapida pentru obtinerea de catre intreprinzatorii - creditori ai titlului executoriu privind pretul marfurilor/serviciilor furnizate de ei", arata comunicatul organizatiei patronale (vezi detalii in documentul atasat - Intarzierea platilor - pozitia CNIPMMR).

Linkuri:


Documente oficiale UE

Ioana Morovan, Adrian Lungu

[EurActiv.ro]