Producția de electricitatea pe bază de cărbune rămâne redusă, cu toate că ministrul energiei a dat asigurări că minerii reiau lucrul.

Vineri dimineață, termocentralele care funcționează cu cărbune produceau sub 1.500 megawați, respectiv doar 20% din electricitatea generată în România. 

La ora 09.00, România importa 1.760 MW energie electrică în condiţiile în care grupul oprit de la centrala Rovinari nu a fost repornit şi au apărut şi alte avarii în sistem, scrie Economica.net.

Producția locală a fost de circa 7.200 MW, în contextul în care consumul a fost sub 9.000 MW, un nivel relativ redus pentru o zi de iarnă. Situaţia a apărut pe fondul unei producții mai mici în hidrocentrale, din cauza debitelor reduse pe râuri, dar și a grevei minerilor de la Complexul Energetic Oltenia, şi a avariilor şi opririlor programate. Grupul de 300 MW oprit de la Rovinari din lipsa cărbunelui va fi pornit abia în noaptea zilei de 20 ianuarie, şi au apărut şi avarii: o reducere de putere de aproape 100 MW la centrala pe gaze de la Iernut, din cauza unui cazan spart şi un grup oprit accidental tot la CE Oltenia, la Işalniţa 120 MW. De asemenea, nu este disponibil un grup de la Porţile de Fier, oprit însă planificat.

Situaţia se va îmbunătăţi pentru că vin zilele de week-end, când consumul este tradiţional mai redus, iar minerii au început din seara zilei de 17 ianuarie, după ce au acceptat oferta de majorare a salariilor cu 1.000 de lei brut, să livreze cărbune.

Totuși, prețurile pe piața de electricitate au crescut din nou, după scăderea surprinzătoare de joi, astfel că un MWh livrat sâmbătă după-amiază s-a tranzacționat la prețul maxim de 650 lei.

Energia cu livrare sâmbătă are pe piaţa spot o medie zilnică de 390 de lei pe MWh, în creştere faţă de vineri, când era de 375 lei pe MWh, deşi, în medie, consumul de electricitate şi preţurile sunt de regulă mai mici în zilele de week-end decât în restul săptâmânii.

Preţul maxim, de 650 de lei pe MWh, se va înregistra în două intervale orare de vârf de consum, respectiv între orele 17:00-18:00 şi 18:00-19:00. Acest preţ, care a mai fost atins şi joi, nu a mai fost depăşit din februarie 2017, când s-a înregistrat nivelul istoric de 680 de lei pe MWh.

În regiune, România are de departe cele mai mari preţuri, mai ales în orele de vârf de consum. Astfel, ca medie zilnică, preţul în România este de 83,26 euro pe MWh, faţă de Ungaria - 78,14 euro pe MWh, Slovacia - 59,37 euro pe MWh şi Cehia - 57,20 euro pe MWh. În orele de vârf, în România preţul ajunge la 138 euro pe MWh, faţă de 100 de euro pe MWh în Ungaria şi 69 de euro pe MWh în Slovacia şi Cehia, arată datele pieței OPCOM de electricitate și gaze.