România nu mai are industrie, nu mai produce nimic, iar exporturile noastre sunt neglijabile. Iată doar trei aserțiuni înșurubate în spațiul public ca fiind fapte incontestabile, pretinsa situație datorându-se străinilor!

Această discuție revine astăzi în spațiul public în contextul luptei electorale, în condițiile în care politicieni suveraniști caută peste tot argumente pentru a-și justifica opțiunile politice. Ce spun însă, despre acest gen de aserțiuni, economiștii?

„Cum nu mai producem nimic? Cum adică nu mai exportăm? România de azi exportă într-o lună mai mult decât exporta într-un an în vremea comunismului. Și exportă eficient, pe bani, nu pe publicare de volume omagiale ale tovarășului. România este pe locul 19 în lume la Indicele complexității economice, calculat sub egida Universității Harvard”, scrie pe contul său de socializare profesorul universitar clujean Radu Nechita, profesor de economie la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

Profesorul face trimitere la o lucrare la care este coautor, cu titlul „Revitalizarea Pieței Unice pentru următorii 30 de ani”, apărută în aprilie 2024, în care analizează evoluția insdustriilor și a economiei românești în ultimele decenii.

„Aderarea României la UE a fost o poveste de succes: standarele de trai au crescut semnificativ din 2000, când această perspectivă de aderare a devenit o anticipare realistă. De la 17% din media UE în 2000, PIB real/locuitor al României a crescut la 24% în 2007 și a ajuns la 35% în 2023 (Eurostat, 2024). În unele zone mai prospere, nivelul de trai este peste media UE și mai mare decât în unele regiuni ale Vechii Europe”, scriu autorii în lucrarea citată.

„Una dintre cele mai frecvente critici la adresa integrării României în structurile euro-atlantice se referă la pierderea bazei sale industriale moștenite de la regimul comunist. Contrar acestor critici nostalgici (și selectiv amnezici), această țară are acum una dintre cele mai complexe economii din lume, din ce în ce mai capabilă să exporte pe piețe competitive o mare diversitate de bunuri și servicii. Evoluția clasamentului mondial al României conform Indicelui de Complexitate Economică este impresionantă: de la locul 31 în 1995 la locul 19 în 2021 (din 133 de țări analizate)”, mai indică studiul citat.

„Da, și pe mine m-a enervat în multe feluri clasa noastră politică. Dar hai să nu luăm la nervi niște decizii pe care le vom regreta cu siguranță ulterior. Hai să rămânem ancorați în Vest, în zona prosperității și să nu plecăm de nebuni către stepele sărăciei și dictaturii”, concluzionează profesorul Radu Nechita.