Noul program Europa digitală al UE va stimula transformarea digitală prin furnizarea de finanțare pentru implementarea tehnologiilor de vârf în domenii esențiale, cum ar fi inteligența artificială, supercalculul și securitatea cibernetică.

Cu un buget de peste 7,5 miliarde de euro, programul se va derula în perioada 2021-2027, începând retroactiv de la 1 ianuarie. Consiliul a adoptat programul pe 16 martie; urmează adoptarea de către Parlamentul European.

„Programul Europa digitală face parte din efortul intens al UE de a valorifica la maximum digitalizarea în beneficiul societăților și economiilor sale, de a-și spori autonomia în ceea ce privește tehnologiile esențiale și de a-și consolida competitivitatea. Ne va ajuta să construim servicii digitale de ultimă generație, sigure și de înaltă performanță, pentru toți cetățenii și toate întreprinderile din întreaga Uniune”, a spus Pedro Nuno Santos, ministrul portughez al infrastructurii și locuințelor, președintele Consiliului.

Programul Europa digitală va finanța proiecte în cinci domenii, fiecare cu propriul buget orientativ:

  • calculul de înaltă performanță: 2 226 914 000 euro
  • inteligența artificială: 2 061 956 000 euro
  • securitatea cibernetică și încrederea: 1 649 566 000 euro
  • competențele digitale avansate: 577 347 000 euro
  • implementarea, utilizarea optimă a capacităților digitale și interoperabilitatea: 1 072 217 000 euro

Europa digitală va veni să completeze o serie de alte programe care sprijină transformarea digitală, precum Orizont Europa, care se concentrează pe cercetare și dezvoltare tehnologică, și aspectele digitale aferente Mecanismului pentru interconectarea Europei. În plus, în temeiul noului regulament privind Mecanismul de redresare și reziliență, planurile naționale de redresare și reziliență trebuie să aloce cel puțin 20% din cheltuieli tranziției digitale.

Ce urmează

Actul legislativ trebuie acum să fie adoptat de Parlamentul European în a doua lectură înainte de a fi publicat în Jurnalul Oficial al UE. Regulamentul va intra în vigoare la data publicării sale.

Linkuri: