Parlamentul European a acceptat ca proiectele destinate investițiilor în domeniul gazelor naturale să fie incluse la finanțare prin Fondul pentru Tranziție Justă, într-o etapă tranzitorie către economia verde.

„Am negociat, am susținut cu argumente puternice și am obținut, în final, includerea proiectelor pentru gaze naturale în Fondul pentru Tranziție Echitabilă. Acesta va fi un avantaj major pentru România în tranziția către economia verde”, a declarat Cristian Ghinea, europarlamentar USR-PLUS (grupul Renew Europe).

Europarlamentarii Cristian Ghinea și Vlad Botoș au introdus un amendament pentru a oferi  posibilitatea ca proiectele destinate investițiilor în domeniul gazelor naturale să fie incluse la finanțare prin Fondul pentru Tranziție Echitabilă, ca tranziție către economia verde, iar acesta a fost acceptat în Comisia pentru Dezvoltare Regională a Parlamentului European, informează un comunicat de presă.

„Eforturile noastre vor continua până în momentul în care vom vedea acest amendament trecut prin toate etapele legislative”, a spus și Vlad Botoș, eurodeputat din partea aceleiași formațiuni politice. 

Cei doi eurodeputați susțin că emisiile de dioxid de carbon vor scădea cu peste 50% prin înlocuirea cărbunelui cu gaz.

După anunțarea Pactului Ecologic European, care vizează obținerea neutralității emisiilor blocului european până în 2050, Comisia a lansat Fondul pentru o Tranziție Justă, care să susțină tranziția regiunilor carbonifere către economia verde.

Fondul ar urma să pună la dispoziția zonelor carbonifere din UE circa 44 miliarde euro pentru a facilita tranziția la economia verde, inclusiv pentru reinstruirea lucrătorilor din industriile poluante. României i-ar reveni circa 4,5 miliarde de euro, potrivit europarlamentarilor USR-PLUS.

„Posibilitatea de a finanța proiectele de gaz ca alternativa de tranziție de la cărbune face mai realistă tranziția pentru aceste regiuni și atenuează șocul socio-economic”, susține Cristian Ghinea.

România susține că sectorul energetic are nevoie de o sursă de tranziție de la cărbune la energia verde, iar proiectele pe gaze sunt cele mai potrivite. În plus, România este și unul dintre cei mai mari producători de gaze naturale din UE, însă infrastructura sa în domeniu este deficitară. Guvernul ar dori să folosească în mai mare măsură finanțările europene pentru dezvoltarea capacității naționale de depozitare și comprimare gaze, dar și a rețelei de transport, în condițiile în care nici jumătate dintre gospodării nu sunt conectate la sistemul național.

Totuși, guvernele din Europa de Est nu au reușit, săptămâna trecută. să obțină în Consiliu posibilitatea de finanțare a proiectelor de gaz. „Acest lucru face votul din comisia REGI cu atât mai important, oferind posibilitatea ca Parlamentul European să îndrepte o decizie a Consiliului defavorabilă României”, spune Cristian Ghinea.