Apărarea și Serviciul Român de Informații (SRI) vor primi, în 2016, sume mai mari decât prevedea inițial proiectul de buget pentru anul viitor, conform unei noi variante a actului, document obținut de EurActiv.ro.

Ministerului Apărării Naționale îi vor fi alocate anul viitor 10,35 miliarde de lei, față de 9,6 miliarde de lei, cât se vehicula anterior. Suma ar reprezenta o creștere de aproape 50 la sută comparativ cu valoarea inclusă în bugetul rectificat pentru anul în curs.

În cazul SRI, suma prevăzută a fost majorată de la 1,7 miliarde de lei la 1,84 miliarde lei. În 2015, bugetul alocat instituției este de 1,55 miliarde de lei.

Și pentru celelalte servicii speciale - Serviciul de Informații Externe (SIE), Serviciul de Protecție și Pază (SPP) și Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) - au fost operate creșteri, deși în cazul ultimelor două instituții bugetul prevăzut este în scădere față de bugetul rectificat din 2015.

De altfel, chiar guvernul notează ca un punct important în bugetul din 2016 cheltuieli de apărare suplimentare de 1,3 miliarde de lei, ajungând la alocări de 1,7 la sută din Produsul Intern Brut.

Cheltuieli suplimentare de trei miliarde de lei sunt prevăzute și pentru dezvoltarea regională, un miliard din această sumă reprezentând angajamente suplimentare pentru reabilitarea școlilor.

Noua variantă a proiectului de buget pentru 2016 cuprinde creșterea cu 3,1 miliarde de lei a cheltuililor cu sănătatea, până la 31,1 miliarde de lei (sau 4,2 la sută din PIB). La capitolul învățământ, avansul cheltuielilor va fi de 9,6 la sută, respectiv de 2,3 miliarde de lei, până la 26,9 miliarde de lei. Cercetarea și dezvoltarea vor primi cu 23 la sută mai mulți bani, însă numai 2,6 miliarde de lei.

Bugetul alocat investițiilor este de 37,7 miliarde de lei, mult mai redus decât planul inițial de buget din 2015, de 45 de miliarde de lei, însă guvernul Ponta a tăiat masiv cheltuielile la acest capitol, astfel încât execuția este preliminată la 33,7 miliarde de lei.

Ministrul Finanțelor Publice, Anca Paliu Dragu, a anunțat joi că proiectul de buget pentru anul viitor va fi publicat pe site-ul instituției în cursul serii de vineri. Atât Dragu, cât și premierul Dacian Cioloș au declarat că draftul va include majorările salariale aprobate până în prezent, respectiv 25 de procente pentru medici și profesori și zece procente pentru ceilalți bugetari, precum și o creștere cu cinci la sută a pensiilor.