Din cauza prețurilor imobiliare ridicate și a dobânzilor, cumpărătorii unguri pot achiziționa din ce în ce mai greu locuințe cu credite, scrie Nepszava.

Tot mai mulți cetățeni străini cumpără proprietăți rezidențiale în Ungaria. În ultimul trimestru al anului trecut 6,4% din tranzacțiile de pe piața imobiliară au fost derulate de cetățenii străini. La începutul anului 2021, proporția lor era doar jumătate.

Douăzeci și șapte la sută dintre cumpărătorii străini au venit din Germania, 14% erau cetățeni slovaci, 10% români, 9% chinezi, 6% austrieci și 5% olandezi.

Proporția cumpărătorilor străini a crescut în cea mai mare măsură în regiunile Transdanubia de Sud și Transdanubia de Vest: în aceste zone, procentul acestora era de 12,4%, respectiv 12% la sută, în trimestrul patru al anului trecut. În același timp, majoritatea cumpărătorilor străini sunt atrași de sectoarele interioare ale Pestei: aici proporția lor era deja de 17,7 la sută. Astfel, în Capitală proporția cumpărătorilor străini a crescut de la 5,6%, înregistrat în perioada similară a anului precedent, la 7,9%, se arată în raportul privind piața locuințelor, prezentat luni de Banca Națională a Ungariei.

În evoluția situației a avut un rol major și deprecierea forintului, ceea ce a asigurat în 2022 o oportunitate favorabilă de cumpărături clienților străini sau cumpărătorilor care au făcut economii în valută străină.

De fapt, nu a crescut numărul cetățenilor străini, ci doar proporția lor: străinii au cumpărat proprietăți în Ungaria în același număr ca în anii precedenți, în timp ce cumpărătorii autohtoni au putut cumpăra mai puține apartamente și case.

Anul trecut, cu 19% mai puțin, aproximativ 142.000 de proprietăți rezidențiale și-au schimbat proprietarii; în ultimul trimestru s-au vândut cu 36% mai puține apartamente și case. Situația nu a fost mai bună nici la începutul acestui an: numărul tranzacțiilor a scăzut cu 43% în primul trimestru. La Budapesta, declinul a fost și mai spectaculos: în ultimul trimestru al anului trecut, vânzările au fost cu 47% mai puține, iar în primul trimestru al acestui an, cu 52% mai puține.

Șeful secției pentru analiza pieței imobiliare a Băncii Naționale a Ungariei, Sándor Winkler, a declarat că declinul are mai multe motive: așteptarea din cauza situației economice incerte, nivelul ridicat al prețurilor din anii anteriori și scăderea creditării. Din cauza dobânzilor mari, cumpărarea unei locuințe cu un împrumut a devenit mult mai dificilă. Pe piața imobiliară a Capitalei, acest lucru este deja valabil și pentru familiile care pot folosi subvențiile pentru construirea de locuințe.

Iar pentru cei care nu au dreptul la aceste subvenții, achiziționarea unei locuințe cu împrumut este posibilă doar printr-o tensiune financiară majoră, atât pe piața de locuințe noi, cât și pe piața locuințelor vechi din Budapesta, a mai spus Sándor Winkler, care a adăugat: Comparând veniturile cu prețurile locuințelor, Budapesta se numără printre capitalele europene mai puțin accesibile.

În acest sens, capitala Ungariei este a șaptea cea mai scumpă.Scăderea numărului de vânzări a afectat și prețurile: acestea au început să scadă la sfârșitul anului trecut. În timp ce Banca Națională a măsurat o creștere anuală a prețurilor cu 10,6% în medie națională, în ultimul trimestru a existat deja o scădere de 3,6%.

La Budapesta, scumpirea anuală de 16,1% s-a transformat într-o scădere a prețurilor cu 1,1% până la sfârșitul anului. În orașele din mediul rural, prețurile au crescut cu 14,4% pe parcursul anului și au scăzut cu 2,9% în ultimul trimestru. În comune prețurile nu s-au modificat practic anual, dar în ultimul trimestru al anului trecut au înregistrat o scădere  de 6,6%.

Pe baza datelor preliminare ale agenților imobiliari, redresarea nu s-a dovedit a fi durabilă: în primul trimestru al acestui an, prețurile au continuat să crească într-un ritm mult mai moderat, respectiv cu 6,4% față de aceeași perioadă a anului trecut și cu 3,8% trimestrial.

La Budapesta, însă, creșterea de 7,4% a prețului față de începutul anului trecut reprezintă în continuare o scădere de preț cu 1% față de ultimul trimestru al anului trecut. Ca urmare a nivelului ușor în scădere a prețurilor pe piața imobiliară, conform estimărilor Băncii Naționale, supraevaluarea apartamentelor a scăzut la 9% la nivel național și la 3% la Budapesta.

Sursa: RADOR