Compania din Slatina este unul dintre cei mai mari producători de aluminiu din Europa.

Alro a anunțat luni că acționarul său majoritar, grupul de firme format de Vimetco N.V. și Conef S.A., intenționează să lanseze o ofertă publică de vânzare pentru acțiunile companiei, se arată într-un comunicat transmis bursei din București.

Anunțul nu precizează câte acțiuni vor fi scoase la vânzare. Grupul Vimetco, care este înregistrat în Olanda și este controlat de miliardarul rus Vitali Mașitski, deține 84,2% din acțiunile Alro.

Alro, împreună cu filialele sale, este unul dintre cei mai mari producători de aluminiu integrați pe verticală din Europa dupa capacitatea de producție, cu operațiuni în toate segmentele semnificative ale producției de aluminiu. Grupul, care are atât activități de exploatare și rafinare a materiilor prime, cât și producție și vânzare de produse din aluminiu primar și procesat, a raportat vânzări de 2,7 miliarde de lei (circa 590 milioane de euro).

Marian Năstase, președintele Alro, a spus că anunțul este o veste „foarte bună” pentru Alro. „Alro a devenit un jucător cheie pe piața globală a aluminiului, cu un istoric puternic, cu scală și prezență internațională”.

Alro utilizează bauxită extrasă din minele pe care grupul le deține în Sierra Leone pentru a produce alumina, principala materie primă pentru producerea aluminiului, la rafinăria din Tulcea. Ulterior, alumina este folosită pentru producția aluminiului în unitățile de producție și prelucrare din Slatina. Acestea au produs aproximativ 282.000 de tone de aluminiu primar în 2017, din care aproximativ 56% a fost utilizat intern, în producția de produse din aluminiu procesat, de circa 109.000 de tone.

Din 2002, grupul a investit aproximativ 412 milioane de dolari pentru a dezvolta și menține capacitatea de producție a aluminiului primar și procesat.

Alro este cel mai mare consumator de electricitate din România.