Comisia lansează astăzi prima etapă a consultării partenerilor sociali europeni cu privire la modalitățile de îmbunătățire a condițiilor de muncă pentru persoanele care lucrează prin intermediul platformelor digitale.

Munca prin intermediul platformelor se dezvoltă rapid în UE într-un număr tot mai mare de sectoare de activitate. Aceasta poate oferi o mai mare flexibilitate, oportunități de angajare și venituri suplimentare, inclusiv pentru persoanele care s-ar putea confrunta cu dificultăți mai mari în a intra pe piața tradițională a forței de muncă.

Cu toate acestea, anumite tipuri de muncă desfășurate prin intermediul platformelor sunt asociate, de asemenea, cu condiții de muncă precare, reflectate în lipsa de transparență și de previzibilitate a acordurilor contractuale, în provocările în materie de sănătate și securitate și în accesul insuficient la protecție socială.

Printre provocările suplimentare legate de munca prin intermediul platformelor se numără dimensiunea transfrontalieră și problema gestionării algoritmice.

Criza provocată de coronavirus a accelerat transformarea digitală și extinderea pe piața internă a modelelor de afaceri bazate pe platforme. Unele platforme au jucat un rol important în asigurarea accesului la servicii în timpul perioadelor de izolare.

În același timp, criza sanitară a evidențiat și mai mult situația vulnerabilă a persoanelor care lucrează în economia platformelor, atât în ceea ce privește expunerea lor la riscurile pentru sănătate și siguranță, cât și accesul limitat la protecție și beneficii sociale.

Aceste evoluții și caracterul transfrontalier al platformelor digitale au evidențiat și mai mult necesitatea unei inițiative a UE de îmbunătățire a condițiilor de muncă ale persoanelor care lucrează prin intermediul acestor platforme.

Scopul acestei prime consultări a partenerilor sociali este de a colecta punctele de vedere ale partenerilor sociali europeni cu privire la necesitatea și direcția unei posibile acțiuni a UE în vederea îmbunătățirii condițiilor de muncă pentru lucrătorii care își desfășoară activitatea prin intermediul acestor platforme.

Consultarea va fi deschisă timp de cel puțin șase săptămâni.