Trecerea contribuțiilor sociale de la angajator în sarcina angajatului reduce salariile nete dacă nu crește venitul brut. Guvernul a promis deja bugetarilor că le va crește salariile (brute), dar nu are siguranța că la fel se va întâmpla și în privat

Ministerul de Finanțe a confirmat încă din iulie că, începând din 2018, contribuțiile sociale vor scădea, ca procent din salariul brut, de la 39,25% la 35%. În același timp, aceste contribuții (la bugetul de pensii și asigurarea publică de sănătate) vor fi datorate în totalitate de către angajat, chiar dacă obligația stabilirii și plății acestora către stat vor reveni angajatorului.

În prezent, angajatorii rețin și plătesc contribuții de asigurări sociale și de asigurări sociale de sănătate atât din fondul total de salarii, cât și din salariile brute plătite angajaților.

„Va fi o lege prin care aceste contribuții vor fi transferate angajatului, iar angajatorul va trebui să păstreze un anumit nivel al salariului brut (...) Am făcut mențiunea că și astăzi angajatorul din mediul privat poate decide să modifice contractul de muncă și să diminueze sau să crească, după propria negociere cu angajatul, această valoare salarială. Totodată, am făcut mențiunea că, după ce se va realiza această măsură legislativă, va fi introdusă și o măsură tranzitorie care va obliga, practic, angajatorul, chiar și cel din mediul privat, să mențină un anumit nivel al salariului brut”, a declarat marți Ionuț Mișa, după audierea sa în cadrul Comisiei economice a Senatului.

Practic, pentru ca salariul net să nu scadă, Mișa propune forțarea creșterea salariului brut, printr-o măsură legislativă, chiar și în sectorul privat.

Întrebat cum poate fi obligată o companie privată să mențină un nivel al salariului brut, ministrul a spus că va fi o dispoziție legislativă prin care se va stabili ce va include salariul brut, inclusiv că va cuprinde celelalte sarcini fiscale pe care le plătește în prezent un angajator pentru un angajat, transmite Mediafax.

Încă din iulie, când Finanțele au anunțat intenția de modificare a sistemului de reținere a contribuțiilor, firma de consultanță Deloitte avertiza că „plasarea contribuțiilor la angajat ar impune o majorare a salariului brut cu cel puțin 22,75% pentru a menține valoarea salariului net”.

De altfel, ministerul pare a fi resuscitat un proiect de modificare a Codului Fiscal inițiat de fostul secretar de stat Gabriel Biriș (care și-a dat demisia ca urmare a reacțiilor negative primite după publicarea, pe surse, a modificărilor propuse). Proiectul lui Biriș prevedea majorarea contribuțiilor de asigurări sociale (CAS) ale angajatului de la 10,5% la 21,7%, iar pentru sănătate (CASS) de la 5,5% la 8,9%, în timp ce angajatorii urmau să fie scutiți de CAS pentru condiții normale de muncă, precum și de CASS. Dar proiectul îi obliga pe angajatori să majoreze salariile brute pentru a compensa creșterea contribuțiilor.

„Vreau să fac mențiunea foarte clară că nu îi va crește (angajatorului - n.red) costul cu forța de muncă absolut deloc. Deci pentru toți angajatorii, atât din sectorul privat, cât și din cel de stat, sarcina fiscală - practic costul pe care el îl are cu un angajat în relația cu statul - va fi exact aceeași. Va fi o decizie a lui ulterioară dacă, așa cum am mai spus, poate să renegocieze contractul și să decidă să dea mai puțin sau mai mult. Angajatorul nu va plăti niciun leu în plus pentru un angajat”, a mai spus marți Mișa.

Față de proiectul lui Biriș, care la vremea respectivă ridica probleme de constituționalitate tocmai din cauza forțării companiilor să crească salariile, Mișa vorbește doar de o măsură tranzitorie - dar tot impusă legislativ. Ministrul susține că, în fapt, costurile cu angajații nu vor crește, prin modificarea salariului brut, pentru că angajatorii nu vor mai datora partea lor din contribuții.

Însă, chiar și Mișa recunoaște că această măsură nu poate avea decât un efect temporar și în scurtă vreme angajații se pot trezi cu salarii nete mai mici. Pe de altă parte, Guvernul a promis deja angajaților de la stat salarii mai mari prin noua lege a salarizării bugetarilor, însă aceștia se vor trezi cu creșteri mult mai mici decât cele sperate, dat fiind că o bună parte a majorării salariului brut se va întoarce la stat prin contribuții.