Planul Național Integrat Energie Schimbări Climatice (PNIESC) nu va fi adoptat de Guvern până la 30 iunie și e puțin probabil ca România să ajungă la țintele cerute de CE privind energia regenerabilă, spune un oficial din Ministerul Energiei.

Ministerul Energiei își propune ca, până spre sfârșitul lunii aprilie, să aibă un text revizuit al Planul Național Integrat Energie Schimbări Climatice (PNIESC), dar acesta nu va putea fi adoptat până la termenul stabilit.

”Trebuie să fim realiști ... nu vom avea la 30 iunie un PNIESC adoptat prin Hotărâre de Guvern, așa cum prevede Regulamentul de guvernanță al Uniunii Energetice”, a declarat joi Elena Popescu, director general adjunct al Direcției Politici Energetice și Green Deal din cadrul Ministerului Energiei, la un eveniment organizat de Freedom House România.

Până la 30 iunie, Ministerul Energiei își propune să aibă ”un text final care să fie într-o etapă avansată de evaluare strategică de mediu”, a spus Popescu, recunoscând că în recomandările Comisiei Europene ”întotdeauna se susține că nu suntem suficient de ambițioși”.

Elena Popescu spune că și în ceea ce privește energia regenerabilă "e puțin probabil” ca România să ajungă până în 2040 la 41%, de la 36,2% cât este în PNIESC.

”Încercăm să o creștem prin această remodelare pe care o facem pe baza consultărilor și recomandărilor Comisiei”, a spus oficialul român, adăugând că pentru procesul de tranziție de decarbonare România va utiliza sursele de care dispune, inclusiv gazul.