„Trebuie să ne diversificăm exporturile”, a spus joi președintele Vladimir Putin la o reuniune televizată a cabinetului.

Livrările către Vest „vor scădea”, în schimb „vor fi deservite piețele în creștere din sud și est”. Putin a criticat mișcarea țărilor europene de a restricționa sau de a opri utilizarea energiei rusești. Acest lucru va „destabiliza” și mai mult piața energiei și va duce la creșterea prețurilor, a susținut președintele rus.

„Ceea ce este uimitor este că așa-numiții parteneri din țările neprietenoase recunosc ei înșiși că nu se vor putea descurca fără resursele energetice rusești, inclusiv fără gazele naturale”, a mai spus Putin.

El a reclamat faptul că băncile din aceste țări neprietenoase întârzie transferul plăților, după ce a intrat în vigoare decizia guvernului rus privind plata gazelor naturale și a petrolului rusesc în ruble.

Subiectul livrărilor de petrol și gaze rusești în Europa e unul fierbinte, țările mult prea dependente fiind reticente când vin vorba de un embargou total, cerut inclusiv de Parlamentul European. 

Apropiat al liderului de la Kremlin, premierul ungar Viktor Orban e dispus să plătească importurile energetice în ruble, așa cum dorește Putin. 

Cancelarul austriac s-a dus până la Moscova să se asigure că Austria va putea plăti în continuare în euro.

Într-un interviu acordat agenției APA, Karl Nehammer a declarat că Putin însuși a abordat problema gazelor în timpul vizitei sale la Moscova de luni. Putin a spus că „aprovizionarea cu gaz este asigurată, că Rusia livrează cantitățile convenite contractual și că plățile pot fi efectuate în continuare în euro”, a povestit cancelarul.

Nehammer a respins embargoul asupra gazelor, argumentând că Germania și Austria, dar și Bulgaria, România și Ungaria sunt foarte dependente de gazul rusesc. Un embargo ar însemna „că atât industria, cât și populația ar suferi daune grave din cauza nelivrării gazului”.

Acest lucru ar atrage, de asemenea, pierderea de locuri de muncă și ar pune în pericol egalitatea socială. Austria încearcă să diversifice sursele pentru importul de energie, dar  asta necesită timp.

Putin este „conștient de faptul că sancțiunile dăunează Federației Ruse. El este conștient că războiul răspândește multă suferință și teroare. Asta era foarte clar. Dar nu există nicio alternativă la logica lui de război”, a mai spus Hehammer, adăugând că președintele rus știe foarte bine că „războiul va avea consecințe grave și pentru țara sa”.