Qatar Energy se alătură consorțiului condus de TotalEnergies pentru explorarea gazelor în apele libaneze, la frontiera cu Israelul. O decizie comercială care întărește rolul politic de mediator pe care îl joacă emiratul în Liban și în regiune.

Numele lui circula de mai multe luni; de acum este un lucru realizat. Qatar Energy a oficializat duminică achiziționarea unei participații de 30 % în blocurile de explorare de gaz 4 și 9 în largul coastelor libaneze, în parteneriat cu francezul TotalEnergies și italianul Eni. Această nouă evoluție intervine la trei luni după semnarea unui acord istoric privind demarcarea frontierei maritime între Liban și Israel, două țări în stare de război, de-a lungul căreia se află blocul 9, relatează Les Echos.

"Acest acord ne dă oportunitatea de a susține dezvoltarea economică a Libanului, care trece printr-o perioadă critică", s-a felicitat ministrul de stat pentru afaceri externe qatariot și PDG al Qatar Energy, Saad Sherida Al-Kaabi, cu referire la grava criză economică prin care trece țara de peste trei ani. "Emiratul va susține întotdeauna Libanul și populația lui", a adăugat el cu ocazia unei ceremonii la Beirut în prezența PDG al TotalEnergies, Patrick Pouyanné, și a celui al Eni, Claudio Descalzi, ca și a ministrului libanez al energiei și apei, Walid Fayad. 

"Să evităm ca spiritele să se înfierbânte"

Un prim foraj de exploatare în blocul 9 urmează să fie lansat până la sfârșitul lui septembrie cu un cost de circa 100 de milioane de dolari, potrivit TotalEnergies. Rezultatele unui prim puț în blocul 4 în 2020 nu au dat nimic. "Speranțele privind resursele existente sunt oarecum supradimensionate, mai ales de partea libaneză", estimează Laurent Vivier, vicepreședinte de exploatare și producție Orientul Mijlociu și Africa de Nord de la TotalEnergies, intervievat de Les Echos. "Noi vrem să ne mișcăm foarte repede pentru a evita ca spiritele să se înfierbânte".

Qatar Energy vine, fără procedură de licitație, după compania rusească Novatek, care și-a anunțat în august retragerea din consorțiu, invocând motive "economice și financiare" și "riscuri politice".

Compania națională din Qatar a obținut o participație cu 10% mai mare decât predecesorul său. TotalEnergies, operatorul și Eni au cedat fiecare câte 5% din partea lor noului partener, păstrând 35% fiecare.

"Reprezentanții Qatarului doreau să aibă greutate în acest consorțiu", remarcă cercetătorul din domeniul politicii energetice Marc Ayoub. 

Donații către armata libaneză

În afara negocierilor comerciale cu TotalEnergies, rolul Qatarului în acest dosar a fost și politic. Fără a participa oficial la negocierile privind delimitarea frontierei maritime, emiratul a găzduit în timpul desfășurării lor mai mulți actori implicați în negocieri, printre care mediatorul american Amos Hochstein și fostul ministru al energiei libanez, cu aspirații prezidențiale, Gebran Bassil.

"Acest acord comercial întărește poziția Qatarului în Liban, potențial pentru mai mulți ani în caz de descoperire, unde rolul lui politic s-a întărit considerabil în ultimele luni", analizează Marc Ayoub.

Doha a donat la începutul anului trecut 60 de milioane de dolari armatei libaneze, epuizată, și urmează să participe la începutul lui februarie la o întâlnire la Paris între reprezentanți ai Franței, Statelor Unite și Arabiei Saudite, pentru a favoriza alegerea unui președinte și formarea unui guvern în Liban.

Sursa: RADOR