Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) a elaborat Ghidul Rabla pentru becuri, iar modificarea de buget pentru AFM, care va cuprinde inclusiv bugetul pentru Rabla becuri, va intra în ședința de Guvern, probabil săptămâna viitoare.

"Conform dispozițiilor Coaliției și după discuțiile cu domnul prim-ministru, AFM a elaborat Ghidul pentru Rabla pentru becuri. Am pregătit modificarea de buget, care va intra în ședința de Guvern, probabil săptămâna viitoare, în prima ședință de Guvern. Suma pe care am propus-o este de 400 de milioane de lei, iar Ghidul va apărea probabil zilele următoare, în consultare publică, pe site-ul ministerului", a precizat Barna Tanczos, după conferința "Cum salvăm industria românească de mobilier și de produse din lemn", organizată de Asociația Producătorilor de Mobilă din România, potrivit Agerpres.

El a subliniat că propunerea pe care a pregătit-o se bazează pe sistemul de la Rabla electrocasnice.

"Cu voucherul primit se merge la magazinul care s-a înscris în program la AFM, pentru a putea fi un agent care vinde becurile respective. Ne vom referi strict la becurile cu led, care reduc consumul cu până la 70% și, cu acel voucher și becul vechi predat, poate să achiziționeze becuri noi care reduc consumul semnificativ în gospodărie", a explicat ministrul Mediului.

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a vorbit marți despre o posibilă extindere a programului "Rabla pentru electrocasnice" și la becuri, în încercarea de a ajuta oamenii să reducă din consumul de energie.

Concret, becurile cu filament ar urma să fie înlocuite cu becuri led, iar Ciolacu ar vrea ca oamenii să cumpere "becuri românești".

"Avem acel program Rabla la electrocasnice. (...) Nu e un program separat (Rabla pentru becuri - n.r.). Din fonduri UE noi avem acces la aceste proiecte de schimbare a electrocasnicelor, a becurilor dacă sunt o prioritate. Am cerut să văd cât reprezintă consumul becurilor într-o gospodărie și să avem toate informațiile când luăm o decizie", a spus Ciolacu.

"Să vedem cum încadrăm proiectul nu pe efortul bugetar intern, dar avem acest program deja aprobat de Comisie și să-l extindem mult și pe acest domeniu. Mi-ar plăcea mult să luăm becuri românești. Ne uitam aseară și noi (în ședința Coaliției de luni - n.r.) că sunt cele mai ieftine, vreo 12 lei", a conchis Ciolacu.