Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat luni că România va primi de la Coreea de Sud o donație de echipamente medicale și IT în valoare de aproximativ opt milioane de dolari, informează Agerpres.

"Sunt echipamente pentru INSP și centrele regionale de sănătate publică. (...) Au fost la Iași, în centrele regionale de sănătate publică. Au fost și aici, la București. Avem, în momentul de față, toate elementele de natură logistică discutate încât această donație, care valorează circa opt milioane de dolari, să poată să ajungă în România începând cu jumătatea anului până în luna noiembrie. Presupune un transport din Republica Coreea de echipamente foarte complexe pentru controlul apei, controlul tutunului și substanțelor conținute de tutun, supravegherea și controlul bolilor transmisibile, care înseamnă echipamente de diagnostic, de secvențiere. Toate aceste lucruri vor ajunge în București, Cluj, Iași, Timișoara și Târgu Mureș, la centrele regionale de sănătate publică", a spus Rafila într-o conferință de presă comună cu ambasadorul Republicii Coreea în România, Rim Kap-soo.

Potrivit ministrului, gestul Coreei de Sud vine în "contrapartidă" cu o donație de vaccinuri împotriva noului coronavirus făcută de România acestei țări.

"Ca răspuns la sprijinul acordat de Guvernul României, Guvernul Republicii Coreea a găsit de cuviință să ne sprijine în dezvoltarea sistemului de sănătate publică din România. (...) O echipă întreagă a venit din Coreea ca să stabilim împreună detaliile acestei donații. Este foarte complexă din punct de vedere al conținutului", a mai spus Rafila.

Ministrul sănătății a arătat că echipamentele sunt noi, de ultimă generație.

"Sunt echipamente noi. Cea mai nouă tehnologie în domeniu. Sunt foarte complexe. Noi ne străduim de mult să avem un sistem complex de analiza tutunului și derivatelor de tutun în ceea ce privește compoziția. (...) Practic, generăm o cantitate de stocare extrem de mare. Congelatoare de mare capacitate de minus 80 de grade care au lipsit. Întotdeauna am discutat de capacitate limitată de stocare. La sfârșitul acestui proiect, România va avea o capacitate de stocare pentru produse biologice, pentru vaccinuri, pentru alte produse de bune calitate", a explicat Rafila.