După 10 ani de la înființare, fondurile de pensii administrate privat au ajuns la active de 42,7 miliarde de lei, din care 7 miliarde de lei sunt câștiguri nete.

„Pe data de 20 mai 2008, fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) primeau în administrare primele contribuții ale românilor. 10 ani mai tarziu, sistemul funcționează în parametri solizi, cu rezultate remarcabile”, se arată într-un comunicat al Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR).

Asociația remarcă faptul că, în acest timp, Pilonul II a primit în administrare contribuții totale în valoare de 35,7 miliarde de lei, la care fondurile de pensii au adăugat prin investiții câstiguri nete în valoare de 7 miliarde de lei.

„În total, cele șapte fonduri de Pilon II administrează astăzi active nete de 42,7 miliarde de lei în beneficiul a 7,13 milioane de români care sunt înscriși la acest sistem”, se arată în comunicat.

Valoarea medie a contului individual de pensie privată este de aproape 6.000 de lei, iar peste 1,2 milioane de participanți au acumulat deja o sumă peste 10.000 de lei în contul lor. În cei 10 ani, Pilonul II a generat un randament mediu anual de 8,15%, adică un total de peste 127,5%, potrivit APAPR.

Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a declarat marți că Pilonul II de pensii va fi opțional, iar președintele Klaus Iohannis a comentat, miercuri, că este „o veste foarte proastă” intenția de transformare a Pilonului II de pensii în pilon opțional, el arătând că va fi începutul sfârșitului pentru Pilonul II, pentru că guvernanții vor găsi noi metode să îi determine pe oameni să renunțe să cotizeze la acesta.

Guvernul a promis că va prezenta în iunie sau iulie o analiză a Pilonului II de pensii administrate privat din România, în scopul îmbunătățirii mecanismului de funcționare, dar ministrul finanțelor, Eugen Teodorovici, a spus că nu vor fi suspendate contribuțiile.