România și-a îmbunătățit rata de colectare a TVA în 2013, însă a pierdut 8,3 miliarde de euro din TVA necolectat, sumă ce reprezintă un deficit de 41,1%, cel mai ridicat din Uniunea Europeană.

Veniturile teoretice din TVA au fost estimate la 20,2 miliarde în cazul României, iar încasările au totalizat 11,91 miliarde de euro în anul 2013, cel mai recent pentru care Comisia Europeană a furnizat date. Comisia estimează veniturile teoretice corelând legislația referitoare la TVA cu date referitoare la consum și formarea brută de capital fix.

România este singurul stat din UE în care deficitul de colectare a TVA - diferența dintre veniturile teoretice și cele obținute de stat - depășește 40%, conform unui raport publicat vineri de Comisia Europeană. Alte țări cu rate ridicate de necolectare a TVA sunt Lituania (37,7%), Slovacia (34,9%), Grecia (34%) și Italia (33,6%), în timp ce nivelul minim, ușor peste 4%, a fost înregistrat în Finlanda, Olanda și Suedia.

Pe de altă parte, 2013 a adus o îmbunătățire pentru România, care în 2012 a obținut din TVA 11,2 miliarde de euro, în timp ce rata de necolectare s-a situat la 42,9% la venituri teoretice de 19,6 miliarde de euro.

Colectarea TVA nu a înregistrat o îmbunătățire semnificativă la nivelul UE, care a pierdut în 2013 suma de 168 de miliarde de euro din venituri neîncasate, respectiv 15,2% din veniturile teoretice, ca urmare a fraudelor și evaziunii, mecanismelor de evitare a plății taxelor, falimentelor, insolvențelor financiare și calculelor greșite.

În timp ce 15 state membre au consemnat evoluții mai bune, 11 țări, printre care și Polonia, au înregistrat o deteriorare. Raportul nu include date despre Cipru și Croația, informațiile fiind incomplete în cazul acestora.

„Acest studiu important arată din nou nevoia de a reforma sistemele de colectare a taxelor la nivelul UE. Le cer statelor membre să facă pașii necesari pentru a lupta împotriva evaziunii și fraudării plății taxelor. Acesta rămâne un aspect extrem de arzător și se află pe prima poziție a agendei acestei Comisii”, a declarat, într-un comunicat de presă, comisarul pentru Afaceri Economice și Financiare, Pierre Moscovici.

Studiul privind deficitul de colectare a TVA face parte din eforturile Comisiei de a reforma procesul de colectare în Europa și de a diminua fraudele și evaziunea.

Comisia Europeană menționează faptul că deficitul de colectare a TVA este un indicator al eficienței măsurilor de aplicare și al respectării acestora, oferind o estimare a pierderilor de venituri cauzate de fraude și evaziune, evitarea plății taxei, falimente, insolvențe, precum și greșeli de calcul.

Întregul raport al Comisiei Europene poate fi accesat aici.

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a anunțat că încasările din primele opt luni ale anului 2015 din taxa pe valoarea adăugată au fost de 38,29 miliarde lei, cu aproape 5 miliarde lei (15%) mai mari decât încasările din perioada similară a anului trecut. Încasările din TVA pentru operațiunile interne au fost mai mari cu 8% (totalizando 3,25 miliarde lei) în primele opt luni ale anului, iar cele la importul de bunuri au crescut cu 12,6% (572,61 milioane lei).