România a semnalat, la nivelul Uniunii Europene, cele mai multe fraude cu fonduri comunitare în perioada 2014-2018 și ocupă locul doi, după Polonia, după criteriul valorii fraudelor raportate, arată un document de lucru al Oficiului UE Anti-Fraudă.

Conform unui document de lucru al Comisiei Europene utilizat în elaborarea raportului OLAF privind "Protejarea intereselor financiare ale Uniunii Europene 2018", România a semnalat 477 de cazuri de fraudă cu fonduri europene în intervalul 2014-2018, clasându-se pe primul loc la nivelul UE, transmite Mediafax.

După criteriul cuantumului fondurilor fraudate, Polonia ocupă primul loc, raportând fraude în valoare de 109,8 milioane de euro, fiind urmată de România, care a raportat fraude de 62,2 milioane de euro, de Franța (28,9 milioane euro) și de Bulgaria (25 milioane euro).

România și Italia au raportat, în anul 2018, cele mai multe cazuri de fraude în domeniul asistenței financiare pentru agricultură și dezvoltare rurală, reprezentând 61% din numărul total de nereguli raportate la nivelul Uniunii Europene, arată documentul.

„Modificări semnificative ale numărului neregulilor semnalate s-au înregistrat în Polonia (în scădere) și în România (în creștere)”, precizează raportul.

Cele mai multe modalități de fraudare se referă la validitatea documentației, România fiind pe primul loc la capitolul documentelor „false ori falsificate”. Italia ocupă primul loc în privința „solicitărilor false” de finanțare, fiind urmată de România.