Un protest motorizat va avea loc sâmbătă în favoarea construirii autostrăzilor A7 și A8 vor participa sute de șoferi din 11 județe ale țării. Păcăliți încă din 2007, moldovenii se mobilizează pentru a cere Guvernului să construiască autostrăzi.

Sute de șoferi din 11 județe ale țării vor porni în marș motorizat spre București, destinația fiind Piața Victoriei, în fața Guvernului.

Două asociații civice din Iași, - „Moldova vrea autostradă" și „Împreună pentru A8", cu filiale în toată regiunea sunt organizatoarele. Reprezentanții spun că va fi cel mai mare protest motorizat care a avut loc vreodată în România. Potrivit acestora, sute de mașini din județe precum Iași, Vaslui, Bacău, Suceava, Botoșani, Galați, Vrancea, Brăila, Buzău, Harghita și Mureș se vor deplasa încolonate spre București, la ora 17 urmând să ajungă în Piața Victoriei. De la Iași, plecarea a fost stabilită la ora 7.00, din Piața Unirii.

Presa locală din toate județele scrie despre acest protest și locuitorii sunt invitați să se alăture marșului.

„Din anul 2007, de când s-a dat startul construirii infrastructurii mari în zona Moldovei, nu numai că nu s-a construit niciun metru de autostradă, dar nu există în acest moment nici măcar contracte încheiate pentru refacerea studiilor de fezabilitate. Mai grav: nu sunt nici măcar fixate date clare pentru licitarea acestor contracte!", se arată într-un comunicat al organizatorilor, citat de Ziarul de Iași.

Asociațiile susțin că în cazul autostrăzii A8 (Iași - Târgu Mureș) au fost anulate până acum două studii de fezabilitate, situația fiind în momentul de față tot la punctul zero, după 11 ani, exact ca în 2007. Autostrada A8 este considerată vitală pentru Moldova, aceasta urmând să lege regiunea de rutele europene.

Despre autostrada A7 (Ploiești - Suceava) organizatorii spun că au fost amânate licitațiile pentru studiile de fezabilitate de 16 ori în 5 ani.

„Protestul atrage atenția Guvernului României, Ministerului Transporturilor, CNAIR, că lipsa autostrăzilor blochează investițiile regionale, creează subdezvoltare, dezechilibre la nivelul României, generează emigrări masive ale forței de muncă - și că răbdarea celor 7 milioane de români, din Moldova și restul județelor care depind economic de A7 și A8, s-a terminat", se mai arată în comunicat.

Organizatorii protestului au solicitat o întâlnire cu premierul Viorica Dăncilă și cu ministrul Transporturilor, Lucian Șova, cu scopul de a primi garanții oficiale ferme și o foaie de parcurs cu termene și acțiuni clare pentru deblocarea construcției autostrăzilor A8 și A7.