Cel mai mare procesator și exportator de material lemnos din România, Holzindustrie Shweighofer, este ținta unei investigații uriașe a DIICOT. Zeci de percheziții au loc la fabricile companiei, la sediile acesteia, dar și la instituții publice.

Holzindustrie Shweighofer, companie cu sediul central la Viena, este acuzată de deturnare a licitațiilor publice, evaziune fiscală, concurență neloială, tăiere fără drept de arbori și alte infracțiuni.

Nu mai puțin de 23 de percheziții domiciliare, pe raza a 5 județe și în București, dintre care 4 la sediile unor instituții publice și vizează destructurarea unui  grup infracțional organizat.

Procurorii susțin că „începând cu anul  2011 și până  în prezent, mai multe persoane au constituit un grup infracțional organizat, membrii grupului acționând în vederea deturnării licitațiilor publice organizate la nivelul unor direcții silvice pentru a-și asigura volume suplimentare considerabile de masă lemoasă în vederea procesării, în fabrici specializate în tăierea și rindeluirea lemnului”.

DIICOT mai precizează că „unii agenți economici au fost înlăturați de la licitațiile de masă lemnoasă și după caz, impuși alții. Totodată, în urma cercetărilor efectuate în cauză s-a stabilit că, o  parte din cantitatea de masă lemnoasă recepționată nu a fost evidențiată în documente contabile și există suspiciunea rezonabilă că o parte din masa lemnoasă recepționată provenea din săvârșirea unor infracțiuni de tăiere fără drept de arbori”.


Procurorii acuză un prejudiciu de peste 25 milioane de euro. Ancheta a fost declanșată cu aproximativ trei ani în urmă.