Datele statistice din sectorul telecomunicațiilor arată inversări de tendințe și răsturnări de clasamente, potrivit raportului pentru 2020 a Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM).

Traficul total de internet fix a înregistrat o creștere excepțională, de 51%, în anul 2020, comparativ cu anul precedent, în condițiile în care și numărul de conexiuni a crescut substanțial, cu circa 8%.

De cealaltă parte, și traficul de internet mobil a fost mai mare cu 30%, dar acest ritm de creștere este mai redus decât în anii precedenți.

„Datele statistice din comunicații electronice pentru întregul an 2020 conțin multe surprize: inversări de tendințe, abateri de la dinamica obișnuită, răsturnări ale unor clasamente istorice. Totodată, conform anticipărilor de la începutul crizei sanitare, cererea de internet fix a atins noi recorduri, cu o creștere de 51% a traficului și 8% a conexiunilor”, a declarat vicepreședintele ANCOM, Eduard Lovin.

La sfârșitul anului 2020, erau 5,7 milioane de conexiuni active la internet fix, dintre care 4,5 milioane, adică aproape 80%, erau conexiuni de foarte mare viteză (peste 100 Mbps).

Trei sferturi din creșterea numărului de conexiuni produsă anul trecut a avut loc în rural, reflectând astfel continuarea reducerii decalajului de conectivitate al României, punctează reprezentantul ANCOM. „Totusi, acest decalaj urban-rural ar putea fi substanțial mai mic dacă autoritățile locale și centrale ar lucra în mod real la simplificarea regimului de autorizare a lucrărilor de construcții și reducerea barierelor la extinderea rețelelor în zonele mai puțin atractive comercial”, a spus Lovin.

Astfel, la nivel național, 7 din 10 gospodării dețin o conexiune de internet fix, respectiv 8 din 10 gospodării urbane, dar doar 6 din 10 gospodarii în mediul rural. Ce-i drept, acest decalaj s-a redus pe parcursul lui 2020, ritmul de crestere al numărului de conexiuni din rural (+16%) fiind mult peste cel din urban (+4%), precizează ANCOM.

În ceea ce privește conexiunile de internet mobil, acestea ajungeau la 20,4 milioane la sfârșitul lui 2020 (în creștere cu 3% față de 2019), două treimi (sau 13,6 milioane) fiind conexiuni 4G sau 5G (+13% față de anul anterior).

Traficul total de internet mobil a crescut cu 30% față de 2019, astfel că traficul mediu a ajuns la 4,9 GB/lună/locuitor, potrivit datelor ANCOM.

Autoritatea spune că, la sfârșitul lui 2020, erau active 22,6 milioane de cartele SIM de telefonie mobilă, dintre care 60% pe bază de abonament și 40% pe baza de cartele preplătite. Numărul cartelelor SIM preplatite de telefonie mobilă active a înregistrat o scădere anuală de 6%, în timp ce numărul de abonamente a crescut cu doar 3%, astfel că numărul total de cartele SIM active a înregistrat o ușoară scădere de 0,3%.

În 2020, traficul mediu de telefonie mobilă efectuat de un locuitor al României a fost de 5 ore și 8 minute/lună, respectiv de 30 SMS-uri/lună. Traficul total de voce a avut o creștere anuală de 8%.

Numărul de linii de acces de telefonie fixă a continuat să scadă pe parcursul anului 2020, ajungând la 3 milioane (minus 10% față de 2019), traficul de voce a avut prima creștere anuală (+7%) după mulți ani de scădere.

Veniturile din sectorul telecom au înregistrat o ușoară creștere anuală de 1%, ajungând la 16,7 miliarde de lei (peste 3,4 miliarde de euro) în 2020.

Telefonia mobilă a generat 39% din totalul veniturilor din piață, internetul (fix și mobil) 31%, segmentul de retransmisie a programelor TV - 14%, celelalte servicii însumând 16%, precizează ANCOM.

În funcție de veniturile obținute în 2020, Orange avea o cotă de piață de 25%, Vodafone - 24%, grupul Telekom - 24%, ceilalți furnizori însumând 26%, arată datele autorității.