Cum tot mai mulți oameni lucrează de acasă din cauza pandemiei, granițele dintre muncă și timpul liber au cam dispărut. Euroarlamentarii vor să ofere angajaților ”dreptul de a se deconecta”, în timp ce Germania se gândește la compensații.

Pandemia de Sars-CoV-2 a schimbat în mod fundamental modul în care lucrează oamenii. Potrivit Associated Press, aproximativ o treime din totalul salariaților din UE lucrează de acasă. Mulți au probleme în a trasa o graniță clară între viața profesională și cea privată, astfel că eurodeputații din Comisia pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale (EMPL) au votat miercuri o rezoluție non-legislativă care stabilește faptul că angajații au dreptul fundamental de ”a se deconecta”.

Cu 31 de voturi ”pentru, 6 ”împotrivă” și 18 abțineri, eurodeputații din EMPL au îndemnat Comisia Europeană să creeze reguli valabile pentru ”noua realitate” cu care se confruntă angajații, explică Alex Agius Saliba, politicianul socialist maltez care e raportor pentru această rezoluție, relatează Deutsche Welle.

”După luni de telemuncă, mulți lucrători suferă acum de efecte secundare negative, cum ar fi izolarea, oboseala, depresia, epuizarea, boli musculare sau oculare”, a precizat Saliba, adăugând că există o presiune în creștere asupra angajaților de a fi întotdeauna disponibili, ceea ce se duce la ore suplimentare neplătite și burnout.

Rezoluția trebuie votată în plen pentru a fi apoi transmisă Comisiei Europene și Consiliului.

Cerința ca oamenii să fie disponibili tot timpul prin intermediul telefoanelor și a e-mailurilor este - spun membrii EMPL - în detrimentul sănătății mintale și a bunăstării. Ei susțin că lucrătorii trebuie să aibă ”dreptul de a se deconecta” fără a fi sancționați în vreun fel de  angajator.